K. Iohannis îi solicită premierului agenda fiecărei şedinţe a Guvernului
Preşedintele Klaus Iohannis îi cere premierului Viorica Dăncilă să îi transmită agenda de lucru a fiecărei şedinţe de guvern cu cel puţin 24 de ore înainte.
Articol de Radiojurnal, 17 Decembrie 2018, 14:31
Preşedintele Klaus Iohannis îi cere premierului Viorica Dăncilă, într-o scrisoare, să-i transmită agenda de lucru a fiecărei şedinţe de guvern.
Şeful statului invocă un articol din Constituţie şi unul din regulamentul privind procedurile guvernamentale de elaborare, avizare şi prezentare a proiectelor de politici publice şi acte normative.
Astfel, preşedintele Klaus Iohannis, vrea să aibă pe masa de lucru, cu cel puţin 24 de ore înainte de ziua şedinţei Guvernului, toate proiectele de acte normative şi documentele însoţitoare.
Cererea preşedintelui vine în contextul în care în coaliţia de guvernare se discută despre adoptarea legilor amnistiei şi graţierii prin ordonanţe de urgenţă.
Guvernul nu a avut până la această oră o reacţie la solicitarea preşedintelui.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spunea însă în această dimineaţă că amnistia şi graţierea reprezintă acum ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există şi alte metode legislative care pot fi adoptate. Modificarea Codurilor Penale va fi făcută, cel mai probabil, printr-o singură ordonanţă de urgenţă, a mai afirmat Tudorel Toader. El a precizat că o primă formă a ordonanţei se află în lucru, în acest moment, la minister:
Tudorel Toader: Lucrăm la un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Penal şi modificarea Codului de Procedură Penală, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, şi pentru transpunerea celor două directive: confiscarea extinsă la Codul Penal, consolidarea prezumţiei de nevinovăţie la procesura penală. Mă voi consulta cu doamna prim-ministru. Nu vom propune două ordonanţe de urgenţă, ci una singură, cu două puncte: I. Codul Penal; II Codul de Procedură Penală.
Realizator: Ministrul justiţiei a mai spus că amnistia şi graţierea reprezintă în acest moment ultima soluţie de îndreptare a unor abuzuri, deoarece există şi alte metode legislative, care pot fi adoptate.