Justiţia, "neinfluenţată politic"
Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a dat asigurări că Parchetul general nu răspunde la comenzi politice, după ce partidele de opoziţie au acuzat că arestarea preşedintelui CJ Argeş este o comandă a PDL.
28 Ianuarie 2011, 20:36
PSD a declarat despre judecătoarea care a decis reţinerea lui Constantin Nicolescu că ar fi fost adusă, de fapt, la comandă din Bucureşti, şi că ar fi cea care judecă de fiecare dată arestările spectaculoase are Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Aceste informaţii au fost infirmate, vineri, de Consiliul Superior al Magistraturii, care a arătat că Mihaela Neacşa a fost judecător la Tribunalul Argeş încă din 2004.
Preşedintele Tribunalului Argeş, Gheorghe Tomescu, a declarat presei că faptul că judecătoarea a soluţionat mai multe cazuri care au atras atenţia opiniei publice ar putea fi o pură întâmplare.
Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, a dat asigurări că Parchetul General nu răspunde la comenzi politice.
Preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a declarat că după o verificare a evidenţelor pe care CSM-ul le deţine şi din cele solicitate de la Tribunalul Argeş, a reieşit că judecătoarea Mihaela Neacşa a fost promovată de la judecătoria Medgidia pe 1 septembrie 2004 la Tribunalul Argeş, acolo unde se află şi în prezent.
"Deci, celelalte date furnizate în spaţiul public, cum că ar fi procuror DNA sau că ar fi fost detaşată de la vreo instanţă din Bucureşti nu corespund, în raport cu datele corecte pe care noi le avem", a mai spus Horaţius Dumbravă.
Preşedintele CSM a atras atenţia că informaţii eronate şi date nereale sunt de natură să afecteze un act de justiţie independent şi imparţial.
Horaţiu Dumbravă a adăugat că CSM poate fi sezizat de judecătoare pentru apărarea reputaţiei sau în legătură cu apărarea independenţei.
"Urmează să analizăm situaţia creată şi, în funcţie de datele colectate şi de dezbaterile ce au avut loc, urmează să vedem dacă se impune sau nu sesizarea din oficiu sau aşteptăm să vedem dacă doamna judecător va face o cerere de apărare a reputaţiei personale sau a independenţei", a mai spus preşedintele CSM.
Horaţiu Dumbravă a atras atenţia că este necesar ca toţi actorii ce apar în dezbateri să ţină cont de independenţa şi imparţialitatea actului de justiţie.