Judeţul Mehedinţi, printre zonele cele mai afectate de secetă
Agricultorii din Mehedinţi cred că este zona din România cea mai afectată de secetă, care revine pentru al treilea an consecutiv.
Articol de Mihai Bădescu, 22 Mai 2013, 13:39
Ploile anunţate de meteorologi pentru următoarea perioadă sunt foarte aşteptate şi de fermierii din Mehedinţi, judeţ în care n-a mai plouat de mai bine de o lună şi unde culturile sunt mult rămase în urmă.
Agricultorii de acolo cred că este zona din România cea mai afectată de secetă, care revine pentru al treilea an consecutiv.
Eforturile investitorilor de a înfiinţa sau recondiţiona sistemele de irigaţii sunt insuficiente, date fiind prognozele cu secetă anunţată pentru lunile de vară, dar care s-a instalat mult mai devreme.
Au investit zeci de milioane de lei în agricultură, acum tremură la gândul că vor pierde toţi banii.
Este vorba de marii fermieri din Mehedinţi, unde sunt săptămâni bune de când în cea mai importantă zonă agricolă a judeţului nu a mai plouat.
"La ora actuală, trebuia să aibă o înălţime undeva la un metru, un metru şi jumătate, iar acum are 5-6 centimetri. Pierderea - dacă avem înfiinţate undeva la 150 de hectare de floare, până la ora actuală s-a investit undeva la 1.700 de lei pe hectar - undeva la trei miliarde şi jumătate vechi", spune unul dintre fermieri.
"A fost un început promiţător şi am ajuns, uitaţi-vă şi dumneavoastră aici ce se întâmplă. Sisteme de irigaţii nu mai găsim, că cine a avut grijă de ele, s-au dus, şi acum aşteptăm ploaia. dacă vine, Dumnezeu e cu noi, dacă nu vine, o să rămânem cu banii aruncaţi pe drumuri", a mai afirmat un agricultor.
"Pe suprafaţa pe care o cultiv, în jur de 24 de miliarde am investit, numai în inputuri", a spus Cornel Stroescu, preşedinte Asociaţia Producătorilor Agricoli Mehedinţi.
Într-un judeţ lovit cumplit în ultimii trei ani de secetă, marii fermieri încearcă să refacă sistemul de irigaţii.
Lucrurile se mişcă, însă, încet, pentru că este nevoie de mai multă implicare şi din partea autorităţilor.