Jean-Claude Juncker susţine că MCV trebuie să fie anulat până în 2019
Șeful executivului de la Bruxelles a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Oana Bâlă, 11 Mai 2017, 16:32
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, vor avea, în scurtă vreme, la Muzeul Naţional de Artă al României, un dialog cu cetăţenii.
Anterior, şeful executivului de la Bruxelles a avut o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce, dimineaţă, s-a adresat Parlamentului, cu un mesaj de unitate în Europa şi de prietenie pentru români şi pentru România.
Redactorul RRA Oana Bâlă, cu detalii despre discuţiile de la Palatul Cotroceni.
Reporter: Românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european, a afirmat în discursul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a precizat că locul firesc al României este în interiorul Uniunii Europene. Jean-Claude Juncker a susţinut că până în 2019 Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să fie anulat.
Jean-Claude Juncker: România îşi va exercita, pentru prima oară în istorie, funcţia de preşedinte a Consiliului Uniunii Europene în 2019. Aş vrea că până atunci Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie anulat. Nu poţi prezida Uniunea Europeană sub impresia că eşti controlat, observat de ceilalţi. Vreau ca până la preşedinţia română România să facă parte din Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate criteriile. Va trebui să recunoaştem acest lucru şi să acordăm statutul de membru al Spaţiul Schengen României.
Reporter: La rândul său, preşedinte Klaus Iohannis a spus că Uniunea Europeană s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu multe provocări, pe care le-a depăşit cu succes, însă acum traversează o perioadă foarte complicată, cu crize simultane. Este vorba despre situaţia de securitatede la graniţe, necesitatea reconfigurării proiectului european, euroscepticismul şi ameninţările teroriste. În ceea ce priveşte România, la 10 ani de la aderare, bilanţul este unul pozitiv, consideră şeful statului.
Klaus Iohannis: După un deceniu în Uniunea Europeană, putem spune, fără tăgadă, că bilanţul este unul pozitiv, iar progrele înregistrate de România, în tot acest timp, sunt mai mult decât evidente. În mod cert, aderarea a avut costurile sale, dar acestea au fost cu mult depăşite de beneficiile aduse.
Reporter: Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că aderarea la zona euro şi la Spaţiul Schengen rămân obiective strategice pentru ţara noastră.