Jandarmeria va da lămuriri privind ”plimbarea de la Cotroceni”
Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a solicitat conducerii Jandarmeriei Române un raport privind manifestația publică desfășurată în zona Palatului Cotroceni.
Articol de Daniela Vasilescu, 11 August 2014, 17:34
Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a solicitat conducerii Jandarmeriei Române și Poliției Române întocmirea unor rapoarte de informare referitoare la modul de acțiune al forțelor proprii, in urma manifestației publice care a avut loc duminică, în zona Palatului Cotroceni.
Ministerul Afacerilor Interne anunta intr-un comunicat de presa ca potrivit raportului de informare elaborat de Jandarmeria Română, în intervalul 16.30-19.30, în municipiul București și în mai multe orașe din țară au avut loc manifestații de protest la care numărul de participanți a oscilat de la câteva zeci la câteva mii.
Conducerea Jandarmeriei a dispus instituirea unui dispozitiv de ordine publică, în conformitate cu prevederile legale pentru astfel de situații.
În București, dispozitivul a fost suplimentat progresiv în funcție de numărul participanților, precum și de solicitările Serviciului de Protecție și Pază.
Totodată, pentru fluidizarea traficului, Poliția Rutieră a aplicat măsuri de deviere a circulației rutiere în zona vizată, ca urmare a pătrunderii pe carosabil a participanților la manifestație.
Agresorul jurnaliștilor, identificat
În raportul Inspectoratului General al Poliției Române se mai arată că, referitor la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune, Secția 22 Poliție, în jurul orei 18.00, s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
În acest sens, au fost solicitate imagini de la reprezentanții Jandarmeriei Române, care au asigurat măsurile de ordine la protestul organizat la Palatul Cotroceni.
Imaginile obținute au fost distribuite către toate secțiile de poliție din Capitală în vederea identificării bărbatului care a agresat un jurnalist.
Concomitent, au fost trimise echipe de polițiști în teren, în vederea obținerii de informații care să conducă la identificarea și depistarea acestuia.
În jurul orei 21.30, jurnalistul a depus o sesizare la Secția 22 Poliție cu privire la faptul că a fost agresat de către un bărbat necunoscut.
Bărbatul respectiv s-a prezentat la Secția 15 Poliție în raza căreia domiciliază, în jurul orei 22.00, susținând că știe că este căutat de Poliție.
Imediat după identificare, a fost condus de către polițiști la Secția 22 Poliție care demarase cercetări în cauză.
Bărbatul a fost audiat de către polițiști, fiind cercetat în continuare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe, infracțiune a cărei acțiune penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, precum și a celei de tulburarea ordinii și liniștii publice.
Din raportul Poliției Române reiese că, pe numele bărbatului respectiv, a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe și tulburarea ordinii şi liniştii publice, care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Ministerul Afacerilor Interne ”dezaprobă orice formă de violență”
De asemenea, conform raportului Jandarmeriei Române, în acest moment se desfășoară activități de identificare a persoanelor care au participat la blocarea căilor de comunicații, în vederea aplicării măsurilor prevăzute de lege.
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus șefului Jandarmeriei Române să evalueze cu celeritate modul de acțiune al dispozitivului de ordine publică mobilizat în timpul manifestației publice care a avut loc în zona Palatului Cotroceni.
Scopul verificării este să se stabilească dacă efectivele de jandarmi au acționat în conformitate cu atribuțiile legale pentru a asigura siguranța cetățenilor și, respectiv, modul în care s-a intervenit la incidentul în care a fost implicată o echipă de televiziune.
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, Gabriel Oprea a solicitat ca pentru evaluarea modului în care au acționat efectivele Jandarmeriei Capitalei, să fie vizionate atât mijloacele de probare proprii, cât și imaginile publice difuzate de către posturile de televiziune.
Ministerul Afacerilor Interne dezaprobă orice formă de violență față de reprezentanții mass-media sau față de orice altă persoană și asigură cetățenii că, în situația în care vor fi constatate abateri de la normele legale în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, se vor lua măsurile legale față de persoanele care se fac vinovate, se mai arata in comunicatul de presa al MAI.