Italia, "cel mai mare suporter al României"
Premierul declară că relaţiile cu Italia sunt excelente. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că acestea se află pe un trend ascendent în toate domeniile.
Articol de Iuliana Anghel, 03 Iunie 2014, 09:45
Prezent la recepţia oferită de ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, cu ocazia Zilei Naţionale a acestei ţări, sărbătorită pe 2 iunie, premierul Victor Ponta a declarat că relaţiile bilaterale sunt excelente.
Într-o declaratie pentru Radio România, primul ministru a făcut referire şi la colaborarea cu autorităţile de la Roma în perioada semestrului de Preşedinţie italiană a UE, care va începe la 1 iulie.
"Am dorit şi astăzi să mulţumesc Guvernului, dar şi poporului italian pentru faptul că dau un exemplu de europenism prin modul în care peste un milion de români trăiesc şi muncesc în Italia, unde sunt primiti ca în a doua ţară a lor.
Bineînţeles că în timpul Preşedinţiei italiene a UE, în semestrul al doilea, proiectele importante ale României care ţin de partea de politică energetică, de continuarea integrării şi accelerarea procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, şi intrarea României în Spaţiul Schengen, vor avea în Italia cel mai mare suporter, ca şi până acum", a declarat pentru Radio România premierul Victor Ponta.
Relaţiile româno-italiene, pe un trend ascendent
Relaţiile româno-italiene se află pe un trend ascendent în toate domeniile, a declarat, la rândul sau, pentru Radio România, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, referindu-se şi la componenta economică a raporturilor bilaterale.
"Sper ca toate companiile italiene să investească în sectoare strategice de interes comun. Avem o comunitate foarte mare de români în Italia, avem o comunitate foarte mare de italieni în România. Sunt două state latine. Avem o strategie comună sub Presedintia italiana a UE.
În afară de cele două concepte lansate de Preşedinţia italiană, de creştere economică şi de creare a locurilor de muncă, avem şi strategia cu privire la integrarea Republicii Moldova, avem o strategie comuna pentru Balcanii de Vest şi pentru regiunea balcanică. Cele două state susţin Albania în procesul său de aderare la UE.
Deci, avem un concept larg, în care cele două state, care au obţinut şi un procent foarte mare de încredere a populaţiei, să poată avea influenţă atât în Parlamentul European, cât şi în Comisie şi în celelate instituţii europene. Italia este un partener strategic. Avem un Parteneriat Strategic consolidat din 1997, reconfirmat în 2008", a spus Valeriu Zgonea.
Valeriu Zgonea a vorbit şi despre elementele importante pentru bunăstarea celor două state.
"Eu sper ca şi la nivelul Parlamentelor naţionale să se vada această legatură, vom avea proiecte comune şi, dacă vreţi, opinii comune cu privire la directivele europene. Vrem să creăm prosperitate în statele noastre, suntem foarte bine pregatiţi în zona manufacturieră şi industriala, şi excelent în zona agricolă. Cred că aceste trei elemente sunt primordiale pentru bunăstarea popoarelor noastre", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Peste 35 de mii de societăţi italiene, înregistrate în România
În România sunt înregistrate peste 35.000 de societăţi italiene, iar în 2013 schimburile comerciale au atins 11,8 miliarde de euro.
Relaţiile româno-italiene sunt cu adevărat unice, a subliniat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, explicând că firmele italiene din ţara noastră oferă locuri de muncă unui număr de aproximativ 130.000 de familii.
Ambasadorul a amintit şi prezenţa societăţilor româneşti în Italia şi contribuţia lor la economia Peninsulei.
Italienii investesc în agricultura românească
În România, mulţi investitori italieni au ales domeniul agriculturii.
Roberto Bussolini este directorul general al unei mari companii din domeniul agro-alimentar, prezentă din 2002 în ţara noastră, unde a investit 50 de milioane de euro.
"România este o piaţă promiţătoare pentru noi, atât la nivel local, cât şi pentru exporturile în ţările vecine", a explicat Roberto Bussolini pentru Radio România.
Sectorul bancar este un alt domeniu de interes în relaţia bilaterală.
România este o ţară care se dezvoltă, spune Demetrio Mosena, directorul comercial al sucursalei din Bucureşti a uneia dintre cele mai importante bănci italiene.
"Conducerea băncii noastre a crezut întotdeauna în posibilităţile de dezvoltare şi creştere comercială ale României. La început, am ales România pentru a fi alături de investitorii italieni, mai ales din regiunea Veneto, care au venit aici pentru afaceri. Apoi, în momentul în care banca noastră a înţeles ce potenţial are ţara dumneavostră, a decis să finanţeze şi proiecte ale companiilor româneşti", a spus Demetrio Mosena.