Ion Ghiţulescu s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani
Ion Ghiţulescu, unul dintre cei mai mari comentatori sportivi din România, s-a stins din viaţă ieri, la vârsta de 90 de ani.
Articol de Adrian Soare, 25 Iunie 2021, 08:55
Unul dintre cei mai mari comentatori sportivi din România, Ion Ghiţulescu, s-a stins din viaţă ieri, la vârsta de 90 de ani.
Cu sute de meciuri transmise în direct, emisiuni complexe realizate la postul naţional de radio, Ion Ghiţulescu a fost, este şi va rămâne un reper important pentru cei mai mulţi dintre cei care iubesc sportul, şi fotbalul în particular.
Reporter: Adrian Soare - Undeva în anii '80, când meciurile la TV erau o raritate, Dinamo a mers în Scoția pentru un meci capital. La un moment dat, comentatorul de radio a relatat cum mijlocașul Ioan Ovidiu Sabău a driblat un scoțian, apoi un al doilea, a ajuns la portar, a scos portarul din but și a încheiat că probabil ar fi driblat și paznicul de la stadion.
După un deceniu, când România trecuse de '89 și era deja în altă lume, l-am întrebat pe Ion Ghițulescu, în calitatea mea de post-licean încă fascinat de acea seară: "Maestre, Neluțu Sabău chiar a driblat toată echipa lui Dundee?"
Şi el a zâmbit amuzat că reținusem acea cascadă de figuri de stil: "Copile, să crezi pe cuvânt un crainic de radio".
Pe bună dreptate, Ion Ghițulescu a venit în anii încă romantici ai radioului și l-a însoțit în ascensiunea lui așa cum îl cunoaștem astăzi. Priza lui cu microfonul a fost perfectă pentru că timbrul lui era de neuitat, iar tremolo-ul lui natural te transporta imediat în orice arenă.
Ion Ghițulescu a fost maestru, pentru că asemenea oricărui îndrăgostit de microfon, le-a făcut pe toate la radio: a fost nu doar cavaler al știrii, ci și matinalist de mare calibru sau creator de programe precum imensul "Fotbal, minut cu minut", după care suspinăm și astăzi.
Ion Ghiţulescu: În 1964, s-au făcut primele emisiuni multiplex de pe patru stadioane și fără a fi încă un om la mijloc; de pe un stadion făceam coordonarea și cu celelalte trei stadioane. Așa s-a născut ceea ce noi am numit atunci "Sport și muzică".
Când am debutat la radio, am făcut-o în scaunul lui de pe Dinamo, întrucât răcise. Eram tânăr, speriat și stresat. "Maestre, nici măcar nu sunt dinamovist", i-am spus, și maestrul Ion Ghițulescu a zâmbit: "Stai liniștit, și eu am debutat la CCA, nu la Dinamo".
De aceea, să nu uităm vreo clipă: Ion Ghițulescu a fost respectat pe toate stadioanele, de la Craiova la Iași sau aiurea, pentru că era pur și simplu "Domnul Radio".