Invazia muncitorilor români şi bulgari, "neconfirmată"
Comisia Europeană nu a primit niciun semnal din partea statelor membre referitor la o invazie din partea muncitorilor români şi bulgari după liberalizarea pieţei muncii.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 06 Ianuarie 2014, 20:36
Comisia Europeană anunţă că nu a primit până la această dată niciun semnal din partea statelor membre, în special Marea Britanie sau Germania, referitor la o invazie din partea muncitorilor români şi bulgari după liberalizarea pieţei muncii.
Comisia consideră că eventualele probleme pot fi rezolvate cu ajutorul instrumentelor pe care le pune la dispoziţie executivul comunitar.
"Nu, nu am primit", a fost răspunsul foarte scurt al lui Jonathan Todd la întrebarea dacă până acum Comisia Europeană a primit semnale ale vreunei invazii de muncitori români şi bulgari într-un alt stat membru imediat după 1 ianuarie.
El a admis că executivul comunitar nu ar fi informat imediat în cazul unui fenomen de acest fel, dar a reamintit că există deja un număr mare de români şi bulgari care s-au stabilit în alte state membre până la ridicarea totală a restricţiilor.
Comisia recunoaşte că ar putea apărea unele probleme strict locale în privinţa locurilor în şcoli, a serviciilor de sănătate sau a infrastructurii.
Comisia Europeană "poate ajuta prin fondul social european"
Statele membre pot folosi însă eficient un instrument financiar european pe care îl au la dispoziţie, spune Jonathan Todd.
"Comisia Europeană poate ajuta prin fondul social european în valoare de 10 miliarde de euro. În actuala perioadă financiară, statele membre trebuie să utilizeze cel puţin 20% din banii care le sunt alocaţi din el pentru incluziune socială, deci pentru a rezolva astfel de situaţii" a spus Jonathan Todd.
În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor britanice de a limita ajutoarele de şomaj în primele trei luni de la venirea în ţară, Jonathan Todd a precizat că aceste măsuri nu fac în prezent obiectul vreunei consultări cu Comisia Europeană.
Întrebat cum comentează noile declaraţii ale premierului britanic, David Cameron, privind limitarea numărului de cetăţeni europeni care se stabilesc în alt stat, Jonathan Todd a răspuns că executivul comunitar aşteaptă încă propunerile concrete ale guvernului britanic.
El a precizat însă că libera circulaţie a persoanelor şi a forţei de muncă este un principiu fundamental, iar perioada maximă pentru restricţii este limitată prin tratate strict la şapte ani de la aderare.