Inundaţiile, un pericol tot mai mare
Experţii Administraţiei Nationale "Apele Române" spun că schimbările climatice au făcut ca nicio zonă a României să nu mai fie în totalitate ferită de inundaţii. Acestea afectează zone largi din întreaga lume.
Articol de Paul Poteraşi, 15 Septembrie 2010, 20:12
Creşterea în intensitate şi frecvenţă a fenomenelor meteo extreme, cauzată de schimbările climatice, a făcut ca nicio zonă a României să nu mai fie în totalitate ferită de inundaţii, afirmă experţii Administraţiei Nationale "Apele Române".
Aceştia atrag atenţia asupra necesităţii recalibrării unor lucrări de apărare.
"Efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate de inundaţii", a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Csaba David.
Acesta a mai precizat că dintre digurile realizate pentru protecţia terenurilor agricole au fost dimensionate în clasele de importanţă III-V, fiind proiectate să reziste la inundaţii cu perioada de revenire de la zece până la 50 ani.
"Aceste diguri apără în prezent şi noi zone locuite, necesitând reconsiderări ale încadrării în clase de importanţă şi, implicit, lucrări noi de supraînălţare şi reconsolidare", a precizat Csaba David.
Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române" avansează şi un nivel de siguranţă la care digurile din zonele locuite ar trebui să fie proiectate şi construite: unu la sută, respectiv pentru a preveni fenomene ce se pot produce o dată la o sută de ani.
Conform unui comunicat al ANAR, inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010 au produs pagube de 700 de milioane de lei doar prin distrugerea de diguri, apărări de mal şi albii de râu.
Inundaţiile afectează lumea întreagă
Inundaţiile din acest an au afectat foarte grav Pakistanul, conform unui bilanţ ONU peste 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa, în timp ce alţi 20 de milioane de oameni au rămas fără locuinţe.
Bilanţul Organizaţiei Naţiunilor Unite mai arată că peste 3,2 milioane de hectare de teren agricol au fost calamitate.
Europa centrală a avut şi ea de suferit din pricina furiei apelor, Polonia, Cehia şi Germania având mai multe mii de sinistraţi.
Ploile musonice au afectat şi India, ultimile ploi ameninţând chiar una dintre cele şapte minuni ale lumii, Taj Mahal.
Video: Inundaţiile ameninţă Taj Mahalul, una dintre cele şapte minuni ale lumii.