Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Întoarceți-vă acasă, pentru că nicăieri nu poate fi mai frumos ca în ţara noastră”

"Apel matinal" - Invitat: Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

”Întoarceți-vă acasă, pentru că nicăieri nu poate fi mai frumos ca în ţara noastră”
Foto: Primăria comunei Ciugud/Facebook/Agerpres

Articol de Florin Lepădatu, 20 Octombrie 2023, 09:28

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Realizator - Daniela Petrican: Ciugud, primul smart village din România, adică o comună micuță, de numai 3.300 de locuitori, conform recensământului din 2021, dar care a căpătat notorietate datorită investițiilor și ideilor inteligente.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Iar invitatul nostru la "Apel matinal" este chiar primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian. Bună dimineața!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineața!
Gheorghe Damian: Sărut mâna! Bună dimineața!
Realizator - Daniela Petrican: Ziceam că Ciugudul are vreo 3.000 de locuitori, dar probabil sunt mult mai mulți. Înțeleg că s-au mutat în comuna dumneavoastră chiar și cetățeni străini.
Gheorghe Damian: Da, așa este. Am avut, practic, mai multe etape. După primele lucrări de infrastructură, au început să se întoarcă copiii ciugudenilor plecați în Alba sau, eu știu, în străinătate, după care au început să migreze spre comunitatea noastră tineri, familii de tineri din municipiul Alba sau împrejurimi pentru a se stabili la noi. Apoi au început să vină români întorși acasă, dar care nu au neapărat treabă cu județul Alba și s-au stabilit în Ciuguci și în ultimii cinci ani să zic că încep să vină și cetățeni străini și avem de la familii de belgieni, italieni, germani, americani, canadieni. Şi avem de la familii de belgieni, italieni, germani, americani, canadieni. Suntem o comunitate frumoasă...
Realizator - Cătălin Cîrnu: Cosmopolită deja, putem spune. Cum era Ciugudul acum 23 de ani? Sper să nu greșim. Sunteți primar din 2000.
Gheorghe Damian: Da, așa este. În 2000 am ajuns primar, fără să visez că voi ajunge primar, dar am ajuns primar din dorința de a schimba în bine locul în care trăiesc.
Realizator - Daniela Petrican: Şi nu cred că v-aţi gândit vreodată că veţi fi atâția ani primar.
Gheorghe Damian: Da. Nu, nu, nu m-am gândit, însă, după primul mandat, mi-am dat seama că-mi place foarte mult și că mi se potrivește. Cum era Ciugudul în 2000? Ca orice comunitate rurală din România, cu foarte, foarte multe nevoi, cu o populație îmbătrânită și cu... fără resurse.
Realizator - Daniela Petrican: Apropo de resurse, sunt multe premiere înregistrate la Ciugud: prima grădiniță smart dintr-o localitate mică, prima școală smart, prima comună cu piste de biciclete. Până la urmă, care a fost, nu știu, secretul? Cum ați reușit să îi atrageți pe investitori?
Gheorghe Damian: Dar nu ne-am dorit neapărat să fim noi primii în toate. Ne-am dorit doar să tragem anumite semnale de alarmă. Și pentru noi, educația este, ca să zic așa, cea mai importantă investiție. Am înțeles repede că în educație, oricât ai investi, nu-i niciodată prea mult, că, de fapt, educația este fundația, este temelia societății, comunității și că cu cât investim mai mult în educație, cu atâta viitorul nostru va arăta mai frumos. Când am început să facem, să construim prima școală inteligentă din mediul rural - și am lansat și un strigăt atunci: Nu lăsa să moară școala de la țară - am constatat, mergând la minister, că, de fapt, ştiți, chiar mereu arăt exemplul ce-am pățit atunci: ne-am dus să luăm lumină, îi spuneam unui angajat de acolo și simpatic domnul, zice: domn primar, ați venit să luați lumină, dar ați găsit cablul tăiat. Şi atunci ne-am ambiționat și mai mult și am zis: hai, dă-mi cu capul, greșim, dar încercăm să demonstrăm că se poate, pentru că, într-adevăr, educația e foarte importantă pentru întreaga Românie.
Realizator - Daniela Petrican: Ce înseamnă școală smart? Ce înseamnă grădiniță smart acolo, în Ciugud? Ce dotări sunt?
Gheorghe Damian: Păi școala smart este, în primul rând ,o școală plină de tehnologie, în care copiii sau angajaţii nu trebuie să atingă un întrerupător, să umble, să regleze, nu ştiu, nivelul căldurii, să regleze nivelul oxigenului. Totul se face după scenarii prestabilite. Fiind o clădire inteligentă, cu foarte mulţi senzori, nivelul luminii, de exemplu, intri într-o sală de clasă, automat se aprind becurile.
Realizator - Daniela Petrican: Ştiţi că era un personaj dintr-un film pe vremuri, Samantha, care dădea din nas şi totul se schimba.
Gheorghe Damian: Cam aşa e la noi. Dar asta înseamnă, o clădire care își face treaba este foarte economică din punct de vedere energetic și își face treaba singură. Pe de altă parte, în ceea ce privește educația copiilor, pentru copiii din clasele cinci-opt au la dispoziție niște laptopuri dedicate educației, se numesc Rombook-uri. Deja după pandemie nu mai este ceva wow, dar când noi am făcut asta înainte de pandemie era era o chestie copiii să învețe direct pe platformă, unde și peste 50 de ani pot să vadă ce au lucrat, unde părinții și profesorii au acces și pot să vadă și au laboratoare de realitate virtuală ș.a.m.d.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Știți că încă sunt școli cu toalete în curte, profesori care nu prea vor să ajungă să predea în rural la acest capitol...
Gheorghe Damian: Eu dacă aș fi președintele României sau, nu, premierul României, cel mai mare salariu l-aș da celor din educație. Și să mă explic de ce: pentru că doar schimbând puțin educația în România putem avea un viitor sănătos. Dacă aș fi premier în România, aș da cel mai mare salariu, dar o dată la doi ani de zile, cu un audit extern, aș evalua toate cadrele didactice în așa fel încât să văd că am și rezultate. Adică trebuie să mă focusez puțin pe rezultate și nu tot timpul să dau vina pe sistem. Pentru că am văzut în viața mea de primar cadre didactice care, chiar dacă predau în școli cu toaleta în curte, au niște rezultate fantastice și mereu am spus asta că putem face o clădire super tehnologizată, care dacă vrem se învârte după soare, dacă ea nu este însuflețită de oameni care să aducă modelarea corespunzătoare a acestor copii minunați, n-am făcut absolut nimic.
Realizator - Daniela Petrican: Și v-ați dori să fiți premier, să faceți toate aceste lucruri?
Gheorghe Damian: Nu, nu mi-aș dori să fiu premier, pentru că ar trebui să îmbătrânesc, probabil, până să schimb anumite lucruri și vreau să rămân tânăr.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, dar de curiozitate, v-au căutat sau vă caută primari din alte localități să vă întrebe?
Gheorghe Damian: Da, dar să știți că ne caută, vin... De fapt, noi facem mentorat. După școala din Ciugud s-au construit deja după modelul nostru câteva școli în țară. Facem mentorat și în ceea ce privește educația, dar și în ceea ce privește, eu știu, administrația, nu știu dacă noi suntem un model, dar s-a dovedit că am performat în anumite domenii.
Realizator - Daniela Petrican: Dar care ar fi următorul proiect, cel pe care îl veți spune în practică în viitorul foarte apropiat?
Gheorghe Damian: Cel mai ambițios proiect al nostru, pentru că n-am spus după: uitați, noi am inaugurat școala asta în urmă cu patru ani, am luat decizia să desființăm școlile. Noi avem șase sate, să desființăm școlile din celelalte sate, să creăm o școală de centru puternică, pentru că se crease un fenomen: copiii noștri erau duși la școlile din Alba, vezi Doamne, că ar fi fost mai bune. Acum, în nici patru ani de zile, școala noastră a devenit neîncăpătoare. Anul acesta, în februarie, am inaugurat noua grădiniță cu program prelungit, care, iarăși, a devenit neîncăpătoare. Și cel mai ambițios proiect este construirea noii școli pe o suprafață de 15 hectare, în relația cu un parc și cu o bază sportivă.
Realizator - Daniela Petrican: Da, acum se întâmplă să vină copii din Alba Iulia la școala din Ciugud?
Gheorghe Damian: Avem copii nu doar din Alba, ci și din comunitățile învecinate. Din cauza lipsei de spațiu, am fost nevoiți să blocăm accesul lor doar pentru cei care au domiciliu în Ciugud. Și, și așa, avem o mare problemă.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar invidie ați simțit?
Gheorghe Damian: Acum să știți că invidia vine la pachet cu succesul și nu o luăm în seamă, pentru că ea vine de la oamenii mărunți. Întotdeauna noi ne uităm spre ceilalți, cealaltă categorie.
Realizator - Daniela Petrican: Până la urmă, de ce ați candidat ca primar? Pentru că părea că drumul dumneavoastră este în domeniul sănătății.
Gheorghe Damian: Da, așa este. Vedeți, eu nu sunt născut și crescut în Ciugud, sunt născut și crescut în comuna vecină, în Daia Română. Am trecut dealul la mândre și m-am îndrăgostit de o fată frumoasă și am rămas acolo, mi-am făcut o familie. Dar prin educația pe care am primit-o în familie și apoi în școală, m-am îndrăgostit de satul românesc. Visul soției mele era să ne mutăm la Alba Iulia. Așa făceau tinerii după nuntă, cu ceva bani, își luau o locuință în municipiu. Și i-am spus: "Draga mea, știi, eu de la sat nu mă mut, oriunde ar fi, vreau să trăiesc aici, în satul românesc". Vreau să vă spun că am tot stat vreo opt ani de zile să se schimbe în bine lucrurile. Am văzut că nu se schimbă și a fost așa: eram vreo cinci familii de tineri în sat. Am zis "Bă, până când mai așteptăm? Cred că e vremea noastră, hai să schimbăm lucrurile". Și așa am candidat. Să schimbăm lucrurile. Ăsta a fost începutul, de fapt. Eram... aveam 32 de ani, erau 11 candidați, eram candidatul cu cele mai mici sunt șanse.
Realizator - Daniela Petrican: Ați schimbat multe lucruri. Și la Ciugud există și un parc industrial, unde lucrează inclusiv locuitori ai municipiului Alba Iulia. Câte locuri de muncă sunt generate de firmele prezente acolo?
Gheorghe Damian: Păi sunt peste 1.000 de locuri de muncă, avem undeva la 35 de firme. Și, de fapt, este motorul nostru financiar, este cel care cumva ne-a asigurat confortul ca să ducem toate aceste proiecte din bani europeni mai departe.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Și mai mult decât atât, la Ciugud există și o monedă virtuală: "Ciugubanul". La ce poate folosi?
Gheorghe Damian: Da, este un proiect foarte frumos. Noi facem educație în comunitate cu ajutorul copiilor. Am învățat încă din primul mandat că dacă vrei să schimbi mentalităţile comunității, atunci "folosește-te" sau fă parteneriate cu școala. De ce? Pentru că atunci când copilul se duce acasă și spune părintelui, bunicului, fratelui: uite, am învățat la școală că e important să colectăm selectiv, să întreținem curățenia pe spațiul public, familia și membrii familiei vor reacționa mult mai plăcut decât atunci când se duce și le spune primarul. Și atunci, ce am făcut? O dată cu școala inteligentă, am adus și un automat în care copiii care aduc și colectează selectiv primesc acești CIUGUbani. Sunt niște vouchere pe care ei le centralizează, ei cumulează cumva pe clasă, noi îi transformăm la final de an în bani, adică un CIUGUban este egal cu un leu, iar ei după aceea își dezvoltă proiecte educaționale din aceşti bani.
Realizator - Daniela Petrican: Un pic de educație financiară.
Gheorghe Damian: Da, este și educație financiară și ecologică. Este un cumul.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, mai am o ultimă curiozitate. Ce alt loc din România iubiți?
Gheorghe Damian: Toată România o iubesc. Pentru mine este cea mai frumoasă țară din lume și mereu am spus tuturor românilor care aleg să plece peste hotare, da, vă duceți acolo, e o perioadă a vieții în care vă cheamă, eu știu, nevoile materiale, dar întoarceți-vă acasă, pentru că nicăieri nu poate fi mai frumos ca în ţara noastră. Este o țară binecuvântată, cu resurse, cu munte, cu mare, cu câmpie, cu bogății, cu oameni frumoși, oameni calzi, cu tradiții, cu tot ce vrem. Doar că trebuie noi, fiecare dintre noi, să schimbăm în bine. În fiecare zi să facem ceva mai bine decât ieri și în felul acesta România se va face bine.
Realizator - Daniela Petrican: Domnule primar, veți mai candida?
Gheorghe Damian: Categoric. Dacă ciugudenii mă vor.
Realizator - Daniela Petrican: Avem o întrebare de la un ascultător care spune așa: întrebați primarul Ciugudului dacă nu organizează meditații pentru ceilalți primari ai României.
Gheorghe Damian: Nu cred că e menirea mea să fac. Eu am de învățat de la mulți primari. Țara aceasta are mulți primari buni. Poate odată, când voi avea timp mai mult, o să fac o serie de cursuri de administrație, dar deocamdată nu-mi permite nici timpul și nu cred că sunt eu cel în măsură să dau meditaţii.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, nu știu cum sunteţi om politic, dar diplomat cu siguranţă, prin răspunsul pe care l-aţi dat.
Gheorghe Damian: Nu mai sunt nici politic. Am fost exclus din partid şi...
Realizator - Cătălin Cîrnu: A, bun, sunteţi independent. Atunci sunteţi ok. Da, mai mult ca sigur că Ciugudul ar putea fi multiplicat în toată țara, în condițiile în care am aflat cu toții despre toate întâmplările minunate de acolo. Mult succes și poate peste ani și ani vom afla de personalități marcante ale Ciugudului, care au descoperit școala smart înaintea multor altor copii.
Realizator - Daniela Petrican: Invitat la Apel Matinal a fost primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian./RADOR RADIO ROMÂNIA/

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare
România 21 Ianuarie 2025, 18:21

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare

USR vrea ca președintele Klaus Iohannis să prezinte un raport privind motivul anulării alegerilor prezidențiale din 24...

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare