Interviu cu un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz
Este Harry Ross, evreu originar din Topliţa, în vârstă de 90 de ani, care încă are pe mână numărul 108767.
10 Octombrie 2016, 13:42
În România trăiau în perioada antebelică în jur de 850.000 de evrei, din care aproape jumătate au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial.
Armata Română a fost implicată în asasinarea unei părţi dintre ei în Basarabia, Bucovina şi Transnistria, iar evreii din Ardealul de Nord au fost deportaţi, cu sprijinul autorităţilor horthyste, către lagărele naziste de exterminare.
Corespondentul nostru la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, a cunoscut un supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz.
Este Harry Ross, evreu originar din Topliţa, în vârstă de 90 de ani, care încă are pe mână numărul 108767.
A reuşit să scape cu viaţă din lagărul morţii şi i-a povestit în exclusivitate corespondentului nostru despre întâlnirea cu doctorul Mengele, medicul german, care a iniţiat şi condus odioasele "selecţii" ale evreilor deportaţi din toată Europa la Auschwitz-Birkenau, pentru a fi exterminaţi.
Harry Ross: Nici măcar nu mi-am luat rămas bun de la mama. M-am dus acolo. Eram, într-un fel, bine îmbrăcat.
Aveam pe mine o scurtă a tatii şi se pare că păream acolo mai înalt şi mai voinic decât eram în realitate.
Am avut atunci o primă întâlnire cu doctorul Mengele şi m-a pus în lagăr. Nu m-a trimis direct la cuptoare, cum a făcut cu foarte mulţi alţii, cu foarte mulţi alţii, printre care şi mama mea a murit acolo gazată şi arsă.
Reporter: Spuneţi-mi, această întâlnire cu "doctorul morţii", cum s-a derulat?
Harry Ross: În primul rând nu ştiam cine este. Ulterior am aflat cine este marele criminal de care depindea viaţa ta, iar cu mâna făcea stânga-dreapta.
De asta depindea viaţa sau moartea. A fost o trecere foarte simplă. Nu te căuta, nu te întreba nimic, numai făcea cu mâna unde să te duci: la dreapta sau la stânga.
Reporter: Ce însemna dreapta? Ce era stânga?
Harry Ross: La dreapta erau cei care rămâneau deocamdată în lagăr. Era un lagăr de exterminare. S-a şi spus "Vernichtungslager". Aşa se chema în germană: "Vernichtungslager".