Interviu cu managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler
Interviu realizat de Adriana Turea.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Ianuarie 2021, 13:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 ianuarie, ora 13:20) - Reporterii actualităţii - Realizator: Mihaela Ştefan - În acest moment suntem în etapa a doua a campaniei de vaccinare. După cum foarte bine ştiţi, aceasta este destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, bolnavilor cronici indiferent de vârstă, precum şi personalului cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.
Prima oprire este în Capitală. În ceea ce privește noua variantă de tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, în acest moment se știe că se transmite mai repede. În România au fost diagnosticate patru persoane cu această tulpină, trei la București și una la Suceava. Autoritățile au anunțat că probele recoltate de la contacții celor infectați sunt în lucru, o parte dintre acestea va fi supusă secvențierii și se așteaptă rezultatul analizelor. Colega mea Adriana Turea vine cu informații despre măsurile de prevenire și despre cum se desfășoară procesul de vaccinare la Institutul "Marius Nasta" din Capitală.
Reporter: Adriana Turea - Managerul Institutului "Marius Nasta", doctor Beatrice Mahler, spune că măsurile de prevenire a infectării, indiferent de varianta de tulpină care circulă pe teritoriul țării, sunt aceleași: spălatul mâinilor cu apă și săpun, păstrarea distanței fizice și purtarea maştii. Însă ...
Beatrice Mahler: Este extrem de important să avem o testare eficientă. Un număr mare de teste efectuat pentru a depista focarele care pot să apară în diferite orașe din România, aceste focare dacă presupun un număr mare de contacţi, trebuiesc obligatoriu evaluate și din punct de vedere al secvențierii genice lucru, care într-adevăr nu se realizează decât în câteva locuri din România, dar este obligatoriu pentru a avea o imagine reală asupra răspândirii acestei noi tulpini pe teritoriul României. Ştim că ea circulă deja în multe state din Europa, știm că statele din Europa, și nu doar din Europa, au luat măsuri extrem de ferme pentru a limita circulația populației tocmai în vederea limitării transmiterii acestei noi tulpini, pentru că până în acest moment singurul lucru pe care îl știm despre această variantă de SARS-CoV-2 este că se transmite foarte repede. Asta nu înseamnă că în viitor nu vom avea și alte informații legate de rata de mortalitate, legate de tipologia de afectare la nivelul organismului și titrul de anticorpi și consecințele acestei afectări.
Reporter: La dumneavoastră în spital care este situația în privința cazurilor cu infecție cu SARS-CoV-2?
Beatrice Mahler: Este ușor mai relaxată situația în ultimele două săptămâni, aș spune. În terapie intensivă, dacă săptămâna trecută aveam două - trei locuri libere, în acest moment există un singur loc în terapie intensivă cu COVID atât în unitatea mobilă, cât şi în secție. Există un număr de locuri care rămân libere de la o zi la alta, dar pot să spun că, de la începutul săptămânii trecute, acest număr este în scădere progresivă. Este extrem de importantă însă ca această analiză să se facă la nivelul întregului sistem de sănătate și mai ales din București, nu doar într-o singură unitate sanitară.
Reporter: Iar la centrul de vaccinare câți au venit până acum să se vaccineze? Cum este? Mai sunteți asaltați? Vin toți care sunt programați?
Beatrice Mahler: Da. Ce am constatat în ultimele două zile: au venit toate persoanele programate, ceea ce săptămâna trecută nu s-a întâmplat. Am avut multe persoane care nu au ajuns conform programării în centrul de vaccinare. Sunt peste 3.000 de persoane vaccinate până în acest moment la Institutul "Marius Nasta".
Reporter: Doctor Beatrice Mahler consideră că vaccinarea este singura soluție din acest moment ca evoluție spre normalitate.
Realizator: Şi tot legat de vaccinare, conform estimărilor, în prezent, România se află în topul țărilor din Uniunea în ceea ce privește viteza vaccinării și numărul de persoane imunizate împotriva virusului.