Intervenţie chirurgicală în premieră națională, la Sibiu
O echipă mixtă de medici, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență și de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, a realizat cu succes o complexă intervenţie chirurgicală laparoscopică
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 06 Februarie 2016, 09:59
O echipă mixtă de medici, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență și de la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, a realizat cu succes o complexă intervenţie chirurgicală laparoscopică, prin care au extirpat două chisturi hidatice la un copil de numai 4 ani şi două luni.
Unicitatea intervenţiei a fost dată de vârsta extrem de fragedă a pacientului, se arată într-un comunicat de presă.
Părinții copilului, din București, au apelat la medicii din Sibiu după ce au încercat la mai multe spitale din capitală și chiar din străinătate, unde medicii le-au oferit doar varianta unei intervenții chirurgicale deschise.
Pentru că doreau o intervenție minim invazivă, cât mai puțin traumatizantă pentru copil, părinții au apelat la prof.univ.dr. Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, renumit în țară și străinătate pentru astfel de intervenții laparoscopice.
„Intervenţia s-a derulat fără evenimente speciale, fără incidente şi accidente; unul dintre chisturi a avut un grad sporit de dificultate fiind foarte profund, ceea ce presupunea un atac bine ţintit astfel încât sacrificiul de ţesut hepatic să fie cât mai mic.
Rezultatul a fost unul bun iar evoluţia post-operatorie este de asemenea bună.
Din fericire, patologia pe care o prezenta copilul, mai exact două chisturi hidatice aflate în diverse stadii evolutive, ne este una extrem de proprie, clinica pe care o conduc având o prioritate naţională semnificativă în materie de chist hidatic, recunoscută de toată chirurgia românească dar şi o prioritate remarcabilă în plan internațional pe acest domeniu, recunoscută din multe puncte de vedere. Prin tehnicile pe care le efectuăm apelând la soluţii miniinvazive, operaţia de chist hidatic la adult cât şi, în acest caz, la copil, este una cu recuperare mult mai rapidă faţă de chirurgia deschisă şi, în principiu, fără urmări pe termen lung” a declarat medicul Dan Sabău