Insuficiența irigațiilor, „o problemă majoră” a agriculturii românești
Aspectele legate de dezvoltarea irigațiilor și finanțarea în agricultură continuă să se situeze printre preocupările principale ale fermierilor români.
Articol de Iulian Olescu, 24 Octombrie 2022, 13:32
Realizator: Nicoleta Turcu - Aspectele legate de dezvoltarea irigațiilor, comasarea terenurilor agricole, de modificare a reglementărilor privind arenda și vânzarea suprafețelor, dar și de finanțarea în agricultură continuă să se situeze printre preocupările principale ale fermierilor români. Cu detalii de la o conferință de specialitate, Iulian Olescu.
Reporter: Agricultorii din zona producției vegetale spun că anul 2022 a fost unul rezonabil în care, deși producția a fost mai redusă decât se anticipa, evoluțiile prețurilor de valorificare au permis obținerea unor venituri în linie cu așteptările. Una dintre problemele principale rămâne insuficiența sistemelor de irigație, în special în contextul secetei înregistrate și în acest an. Prezent la o conferință organizată de Ziarul Financiar, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda, a precizat că se încearcă includerea unor investiții pentru irigații în PNRR, însă atrage atenția că există și numeroase alte posibile surse de finanțare.
Daniel Buda: Încercăm ca, la ceea ce înseamnă reevaluarea anumitor programe, să prindem aceste irigații în PNRR, dar sunt alte mecanisme de finanțare a sectorului de irigații, astfel încât România să devină irigabilă în proporție de 100% acolo unde se pot face irigații, că nu poţi să faci irigaţii peste tot. Deci lucrăm la acest aspect de a prinde irigațiile în PNRR, pentru că vor rămâne resurse financiare nefolosite pe alte axe de finanțare și acele resurse financiare să le putem muta practic la această direcție a irigațiilor.
Reporter: Un alt aspect dezbătut astăzi vizează arenda, asociațiile agricole solicitând introducerea în legislație a unei prevederi care să stabilească durata minimă a contractelor în acest domeniu la zece ani pentru a le oferi predictibilitatea necesară creionării unor planuri de investiții și de dezvoltare pe termen lung.