Institutului Cantacuzino "va funcţiona din nou"
Potrivit noilor prevederi, Institutul Cantacuzino îşi va desfăşura activitatea pe două direcţii: una de producţie, în parteneriat cu Antibiotice Iaşi, şi o alta de cercetare.
30 Octombrie 2012, 16:50
Guvernul a aprobat marţi un memorandum cu privire la reorganizarea Institutului Cantacuzino.
Subsecretarul de stat în ministerul sănătăţii Raed Arafat a precizat că - potrivit noilor prevederi - acesta îşi va desfăşura activitatea pe două direcţii: una de producţie, în parteneriat cu Antibiotice Iaşi, şi alta de cercetare şi laboratoare.
Raed Arafat a vorbit, de asemenea, despre importanţa adoptării unei decizii prin care partea strategică şi producţia de vaccinuri să fie păstrate sub autoritatea statului.
"Din punctul meu de vedere, dacă acest lucru nu se întâmplă, unu, dispare şi doi, costurile pentru noi la achiziţia anumitor vaccinuri ar creşte semnificativ.
"A doua problemă este capacitatea de a se adapta şi a produce vaccinuri în situaţii de necesitate maximă.
"Capacitatea României de a fabrica este foarte importantă din punct de vedere strategic şi vrem să ne-o păstrăm", a declarat Raed Arafat.
Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri, inclusiv a celui antigripal, la cel puţin un an de la începerea discuţiilor referitoare la reorganizarea unităţii.
În luna iulie, ministrul sănătăţii Vasile Cepoi spunea că soluţia propusă de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iaşi să investească în unitatea de producţie şi să preia şi Unifarm, creând astfel o structură de producţie şi distribuţie a medicamentelor, vaccinurilor şi imunomodulatoarelor.
Institutul Cantacuzino urma astfel sa devină o societate pe acţiuni, în care unul dintre acţionari va fi Antibiotice Iaşi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.
Institutul, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.
După reluarea producţiei de vaccin antigripal, a apărut o nouă problemă: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Institutul Cantacuzino au fost retrase în ianuarie 2012, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B.
În aprilie, sindicaliştii de la institut au pus închiderea liniilor de producţie a fiolelor pe seama managementului defectuos.