Instituţiile publice din România şi din Republica Moldova, "netransparente"
Instituţiile publice din România şi din Republica Moldova au dificultăţi în respectarea legislaţiei privind transparenţa decizională, potrivit unui studiu al unor ONG-uri.
Articol de Alina Bordeiaşu, 04 Februarie 2016, 20:11
Cele mai multe instituţii publice din România şi din Republica Moldova au mari dificultăţi în respectarea legislaţiei privind transparenţa decizională şi accesul la informaţiile de interes public, relevă un studiu efectuat de mai multe organizaţii nonguvernamentale din ambele ţări.
Simona Popescu, de la Societatea Academică Română, spune că multe ministere de la noi nu obişnuiesc să-şi prezinte pe site-uri nici măcar rapoartele de activitate.
"Am remarcat progresul foarte lent în aplicarea legii şi gradul foarte mare de dezinteres faţă de obligaţia prezentării opiniei publice a activităţii prestate din bani publici. Întârzierile mari în depunerea rapoartelor de activitate, Ministerul Culturii nu are pe site niciun raport de activitate, Ministerul Economiei, de asemenea, nu are niciun raport, Ministerul Educaţiei Naţionale", a spus Simona Popescu.
Reprezentantul Asociaţiei Presei Independente din Chişinău, Petru Macovei, a semnalat, la rândul său, că la 15 ani de la apariţia legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, autorităţile manifestă încă dezinteres şi lipsă de transparenţă decizională.
"Constatăm că, după 15 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, majoritatea absolută a paginilor autorităţilor publice centrale şi locale nu oferă condiţii pentru căutarea, identificarea operativă a documentelor şi informaţiilor. Nu avem nicio autoritate care ar fi publicat, de la 2000 încoace, toate rapoartele de activitate", a afirmat Petru Macovei.
Potrivit studiului publicat astăzi, lipsa de orientare către cetăţean a autorităţilor din România, precum şi insuficienţa resurselor financiare din Republica Moldova fac ca legislaţia privind tranparenţa decizională să nu fie aplicată aşa cum trebuie în cele două ţări.