Infrastructura energetică, "prioritate pentru România"
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că reorganizarea sistemului energetic românesc în două structuri gigant nu reprezintă o soluţie pentru ineficienţa companiilor de stat.
Articol de Bogdan Mihai, 20 Aprilie 2011, 16:31
Soluţia reorganizării companiilor energetice româneşti în două structuri gigant nu rezolvă problema fundamentală a companiilor de stat, şi anume ineficienţa, a declarat ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein.
Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, el a apreciat că acest demers va conduce la preţuri mai mari pentru energie, nu va asigura competiţie între companiile energetice şi nu va atrage investiţiile necesare pentru reconstruirea infrastructurii energetice, principala sarcină cu care trebuie să se confrunte guvernul.
Ambasadorul SUA a avertizat că, în cazul unei crize energetice, importurile de energie ale României ar putea depăşi exporturile, deşi ţara noastră deţine resurse energetice "deosebite".
"Cred că investitorii privaţi ar trebui să poată cumpăra acţiuni la aceste companii şi ar trebui angajaţi administratori privaţi, care să ştie să administreze aceste companii, astfel încât să poată fi atrase chiar mai multe investiţii şi să se poată reconstrui infrastructura energetică.
"Fiindcă în cazul unei noi crize energetice, veţi sfârşi prin a importa mai multă energie decât exportaţi, ceea ce ar fi trist, având în vedere că aveţi resurse energetice extraordinare", a declarat Mark Gitenstein.
"Nu există suficiente investiţii" în infrastructura energetică
Diplomatul american a subliniat că, pentru a facilita investiţiile, guvernul român trebuie să fie dispus să vândă unele dintre acţiunile pe care le deţine la companiile energetice şi să respecte angajamentele faţă de UE referitoare la dereglementarea pieţei energetice.
Mark Gitenstein a apreciat că România are nevoie de zece miliarde de euro investiţii în infrastructura energetică, bani care nu pot fi obţinuţi doar din taxe.
El a adăugat că finanţatorii privaţi vor investi în acest domeniu doar dacă vor putea obţine profit, lucru care se poate realiza dacă preţurile vor fi liberalizate.
"Construiţi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa însă nu aveţi încă reţeaua sofisticată necesară pentru a putea folosi această energie în cadrul reţelei naţionale sau pentru a exporta, fiindcă însăşi infrastructura reţelei nu este suficient de sofisticată.
"Aveţi nevoie de investitori care să investească sume de bani în acea reţea, dar vor face acest lucru doar dacă vor putea obţine profit şi acest lucru se va întâmpla dacă preţurile vor fi liberalizate, însă să nu uităm că aveţi probabil nevoie de 10 miliarde de euro de investiţii în infrastructura energetică din România, iar acest lucru nu se va obţine din taxe, pentru că nu aveţi suficienţi bani", a mai declarat Mark Gitenstein la Radio România Actualităţi.