Independenţa editorială, o provocare pentru media contemporană
Interviu cu Teodor Meleşcanu, ministru de externe, la reuniunea radiodifuzorilor publici din întreaga lume de la Sinaia.
Articol de Alina Stănuţă, 13 Septembrie 2017, 08:40
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat la Sinaia la deschiderea oficială a celei de-a 26-a întâlniri a radiodifuzorilor publici din întreaga lume.
Cu acest prilej, şeful diplomaţiei româneşti a subliniat faptul că radiodifuzorii publici joacă un rol socio-economic fundamental şi unic. În Europa, ei sunt vehiculul prin care sunt afirmate valorile noastre, sunt promovate interesele noastre economice şi este afirmată diversitatea noastră culturală, a subliniat dl Meleşcanu, care a apreciat că este o onoare ca reuniunea radiodifuzorilor publici din toată lumea să fie organizată în ţara noastră de Radio România.
Alina Stănuţa l-a intervievat pe Teodor Meleşcanu.
Reporter: Ce înseamnă provocările jurnaliştilor în ziua de azi?
Teodor Meleşcanu: Înseamnă două lucruri distincte: înseamnă în primul rând provocările competiţiei unei comunicări digitalizate în lumea de astăzi şi din punct de vedere specific al jurnaliştilor sunt problemele legate de independenţa lor, dreptul de independenţă editorială, dedicaţia lor pentru a promova valorile democratice, de a asigura cu adevărat o informare corectă şi o educare a cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, este vorba de protecţia fizică a ziariştilor, care sunt prezenţi în multe zone de conflict, asumându-şi riscuri care trebuie diminuate.
Reporter: Am vorbit în general despre jurnalişti. Care este rolul jurnalistului public?
Teodor Meleşcanu: Rolul jurnalistului public este foarte simplu: el trebuie să informeze şi să educe oamenii, cetăţenii unei ţări. Pentru aceasta, este nevoie ca jurnalistul care face parte din instituţiile publice de broadcasting să aibă o legătură foarte directă cu celelalte instituţii de stat şi, evident, instituţiile de stat să fie capabile să comunice şi să îi pună la dispoziţie informaţiile necesare, astfel încât ştirea pe care o dă să fie fundamentată pe adevăr, să fie corectă şi imparţială. Din punctul meu de vedere, asta este cea mai mare provocare pentru ziaristul de la organizaţiile publice de broadcasting.
Reporter: Ce înseamnă faptul că astăzi Radio România găzduieşte aici în această parte de Europă cea mai importantă întâlnire a directorilor de media publice?
Teodor Meleşcanu: Eu cred, fără niciun fel de exagerare, cred că este un eveniment deosebit, pentru prima oară când Asociaţia Public Broadcasting din lume a hotărât să organizeze întâlnirea anuală în Europa de Sud-Est. Nu a mai existat până acum o asemenea iniţiativă. Deci, este în primul rând o premieră pentru noi şi, din acest punct de vedere, este un lucru într-adevăr care merită să fie respectat. În acelaşi timp, este nevoie ca într-adevăr relaţia cu toate celelalte elemente ale societăţii româneşti să fie foarte strânse. Până la urmă, problema mare cu care sunt confruntate societăţile democratice este problema comunicării strategice, care nu înseamnă nici propagandă, nu înseamnă nici cenzură, ci înseamnă dedicarea transmiterii de informaţii şi ştiri corecte pentru întregul public. Sigur că din acest punct de vedere ziariştii care fac parte din companiile publice evident că au o responsabilitate mai mare decât cei din companiile private, în care evident că principalul motor şi principala preocupare este să afli cât mai repede o informaţie şi să o transmiţi cât mai repede publicului, să ai întâietatea informaţiei, deşi nu întotdeauna toate informaţiile se dovedesc după aceea că sunt corecte. În cazul jurnalistului care este din instituţiile publice responsabilitatea aceasta face parte din jobul lui.