Încep simulările examenelor de Evaluare Naţională
Peste 180 de mii de elevi de clasa a opta încep de luni simulările examenelor de evaluare naţională.
22 Februarie 2016, 06:54
Peste 180 de mii de elevi de clasa a opta încep de luni simulările examenelor de evaluare naţională.
Notele pe care le vor obţine nu se trec în catalog, dar vor arăta nivelul real de pregătire al viitorilor absolvenţi de gimnaziu şi vor ajuta la creşterea performanţelor şcolare.
Simulările vor începe astăzi cu proba de limba română.
Marţi se va desfăşura cea de matematică, iar miercuri ultima probă va fi cea de limbă maternă.
Elevii sunt aşteptaţi în fiecare dintre aceste dimineţi în sălile de clase la ora 8.30, iar examenele se vor desfăşura sub supraveghere video.
Notele vor fi anunţate pe data de 4 martie, dar nu se vor trece în catalog decât dacă elevii doresc acest lucru şi solicită expres profesorului consemnarea rezultatului.
Subiectele pentru simularea evaluării naţionale au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare încă din luna noiembrie şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de evaluare.
Corectarea lucrărilor va fi făcută de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin evaluarea, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional.
Obiectivul principal al simulării este familiarizarea elevilor cu atmosfera şi rigorile probelor pe care le vor susţine la sfârşitul lunii iunie şi care vor conta pentru admiterea la liceu.
Potrivit algoritmului stabilit de minister, media la Evaluarea Naţională va reprezenta 75% din media de admitere în învăţământul liceal.
În urma analizării rezultatelor simulării, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor acolo unde acest lucru se impune.
Anul trecut, 96% dintre elevii clasei a opta au participat la toate probele simulării, iar jumătate dintre ei au obţinut medii peste 5.
Cele mai ridicate procente de promovare peste 60% au fost în Bacău, Bucureşti, Giurgiu şi Bihor, iar cele mai scăzute, sub 40% s-au înregistrat în Caraş Severin, Vaslui şi Tulcea.