Ascultă Radio România Actualitaţi Live

În valul 4, „de aproape zece ori mai multe decese în rândul minorilor”

"Apel matinal": Interviu cu Octavian Jurma, cercetător în neuroştiinţe, despre virusul SARS-CoV-2 şi evoluţia pandemiei.

În valul 4, „de aproape zece ori mai multe decese în rândul minorilor”
Un copil de șase e vaccinat anti-Covid la Beaumont Health Offices în Southfield, Michigan, SUA, 5 noiembrie 2021. Foto: Arhivă/ JEFF KOWALSKY/ AFP

Articol de Cătălin Cîrnu, 18 Noiembrie 2021, 10:05

Realizator: Cătălin Cârnu - Comitetul Naţional de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea estimează că, până la sfârșitul acestei luni, vor fi finalizate pregătirile logistice privind imunizarea anti-COVID a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Vaccinarea pentru această grupă de vârstă ar putea începe, conform Comitetului, în decembrie sau într-un scenariu mai puțin probabil, în ianuarie anul viitor, campanii de vaccinare pentru copii fiind deja în derulare în Statele Unite ale Americii și Israel, spre exemplu. Copiii cu vârstă de până în 11 ani vor putea fi vaccinați în centre unde există serul Pfizer BioNTtech, dar și în cabinetele medicilor de familie, platforma specializată urmând a fi modificată astfel încât un adult să poată programa un copil.

Invitatul "Apelului Matinal" de astăzi este Octavian Jurma, cercetător specializat în neuroștiințe. Dacă la începutul acestei pandemii, copiii păreau feriți de îmbolnăvire, acum, odată ce traversăm acest val 4, vorbim despre imunizarea lor și despre complicațiile care au apărut. De ce au început oare să fie afectați și copiii?
Octavian Jurma: Virusul SARS-CoV-2, noul coronavirus este, așa cum îi spune și numele, un virus nou introdus în populația umană, în specia noastră. Asta înseamnă că el se află acum într-un proces de găsire a unui echilibru cu specia pe care a infectat-o. Acest lucru, în general, poate evolua în două moduri. Am văzut, avem gripa, faimoasa gripă spaniolă de acum 100 de ani, ultima mare pandemie cu care omenirea s-a confruntat, în care virusul s-a stins așa... după trei mari valuri a dispărut așa din populație, a intrat într-o zonă de echilibru foarte rapid. Virusul SARS-CoV-2 vedem că evoluează într-o direcție diferită, în loc să îşi stingă virulența și infecţiozitatea, el și-o crește, altfel încât varianta Delta este mult mai infecţioasă decât varianta originală. Vedem că nici vorbă de acele trei valuri. Deci cu adevărat putem spune: SARS-CoV-2 nu este gripă, COVID-19 nu este gripă. Dimpotrivă, vedem că migrează în zona diviziei A a virușilor, dacă îi putem spune așa. Aici se află variola, se află polio, se află viruși în care coabitarea omului cu acești viruși nu arată nici pe departe la fel de atrăgătoare cum este coabitarea cu gripa. În acești viruși, tendința a fost să se migreze către populația imună din punct de vedere naiv, treptat, după milenii de coabitare, că nu știm când au fost acești viruși introduşi de novo în populație. Însă un virus care trece prin ciclurile acestea, prin care vedem că trece și SARS-CoV-2, va migra treptat, prin imunizare naturală sau împins prin vaccinare către zona naivă din punct de vedere imunologic, care sunt copiii și de aceea azi avem aceste așa-numite boli ale copilăriei, pe care le facem într-o perioadă în care sistemul nostru imun este foarte bine pregătit să facă față la provocări, dar aceste boli, dacă le fac adulții, sunt mult mai grave. Deci vedem cumva în sens invers derulată această istorie, cum a ajuns omenirea să facă bolile copilăriei și de ce aceste boli sunt grave la adulți și de asta copiii sunt o țintă naturală, pentru că copiii sunt cei naivi imun din punctul acesta de vedere.

Realizator: Ca de fiecare dată sunt păreri pro și contra, mai ales în ceea ce îi privește pe copii în perioada de pubertate. Există riscuri la vaccinarea copiilor?
Octavian Jurma: În general, cei care se uită la riscurile privind vaccinarea compară copilul, o dată scos din context și o dată presupunând că nu o să se infecteze sau că forma de infectare va fi foarte ușoară la copii. Din punctul meu de vedere este un risc foarte mare, pentru că vedem că boala devine nu numai mai infecţioasă, dar şi mai virulentă, în sensul în care provoacă forme mai grave de boală, inclusiv la copii. Se vede asta mai ales în România, din păcate, unde pandemia a fost lăsată să evolueze liber în valul 4, inclusiv prin deschiderea școlilor până la incidențe enorme, pe care nicio altă ţară nu şi le-a permis până acum și, în felul acesta, în doar două luni și jumătate, nici atât, am avut mai multe decese în rândul minorilor decât am avut în toată perioada precedentă a pandemiei. Deci câte decese în rândul minorilor am avut într-un an şi ceva de pandemie, noi, în două luni, în valul 4, am avut la fel de multe, deci la doar jumătate din infectările oficiale anunțate. La un număr mai mic de infectări am avut la fel de multe decese, într-o perioadă de patru ori mai scurtă. Vedem că această reținere este cumva nejustificată de situația și gravitatea bolii. Mereu, în general, infectarea este mult mai periculoasă decât vaccinarea, prin natura vaccinului. Vaccinul este o tehnologie aparent foarte complicată, pentru că necesită o înţelegere extrem de bună și biotehnologii foarte, foarte avansate, însă principiul a rămas la fel de simplu ca acum 200 de ani, când s-a inventat vaccinul. Se ia o bucată din patogen care este prezentată sistemului imun pentru a face față când se întâlnește cu patogenul în starea sa nativă.

Realizator: Am înţeles. Dar trăim o perioadă cu tragedii multiple - valul 4 cred că este un veritabil tsunami, cel puțin raportându-ne la România - de ce există în continuare această reticență față de vaccinarea anti-COVID, chiar manifestă, aș putea spune, și cum am putea combate teoriile, hai să le spunem conspiraționiste, sau, dacă privim din cealaltă perspectivă, informațiile de fiecare dată trebuie să fie clare și, bineînțeles, de către cei care nu s-au vaccinat până acum. Vaccinul este experimental, spun mulți, efectele secundare se vor vedea peste ani, se vorbește despre o coagulare a sângelui... De unde aceste informații și cum le combatem, dacă sunt false?
Octavian Jurma: Această rezistență la vaccin este naturală, a apărut de la primele vaccinuri care s-au administrat. Mereu oamenii când se întâlnesc cu o tehnologie nouă o parte din populație va refuza și majoritatea argumentelor sunt de natură mistică, nu de natură rațională: îți cresc solzi, sterilitate pe trei generaţii. Cu cât sunt mai elucubrante argumentele antivaccinare, cu atât sunt mai ușor de crezut, paradoxal, tocmai pentru că nu pot fi confruntate rațional, adică, dacă zona Pământului este cu colțuri; dacă crezi așa ceva, cum mai putem discuta despre poze din satelit...

Realizator: Unii cred şi susţin că Pământul este plat!
Octavian Jurma: Exact, sunt oameni care asta cred. Deci oamenii vor fi mereu tentaţi să creadă ceva supranatural, ceva neobișnuit. Îi face să se simtă speciali că ei ştiu ceva diferit de restul omenirii. Cumva cei doi-trei medici, cei doi-trei vecini, ei știu cumva ceva mai mult decât toate guvernele omenirii la un loc. Toate guvernele omenirii la un loc vor să își omoare populația, ca și cum asta ar face cumva guvernele să fie mai populare sau lucruri de genul acesta. Deci problema în COVID, în această boală, este că această campanie antivaccinare, care există de când e lumea și există de când e lumea pentru orice tehnologie nouă, a fost deliberat împinsă în față o dată, pe de o parte, de niște interese statale aici, deja avem dovezi ample că Rusia este de ani de zile în spatele acestei campanii împotriva vaccinării, iar al doilea rând de criminalizarea...

Realizator: Nu știu dacă sunt dovezi, dar este părerea dumneavoastră. Acum trebuie să fac precizarea.
Octavian Jurma: Avem, avem, da, cel puțin Uniunea Europeană a emis niște avertismente din punctul ăsta de vedere, dar avem și criminalizarea acestei activități, în sensul în care vedem că oamenii profită de naivitatea acestor oameni și sunt dispuși să plătească sute de euro pentru a obține niște certificate. Deci oamenii care încurajează campania antivaccinare pe de altă parte cu o mână, pe de altă parte cu cealaltă mână îți oferă o cale să scapi de această amenințare și acest fenomen de criminalizare, de monetizare, dacă îi putem spune așa, a campaniei antivaccinare o face mult mai periculoasă. Tocmai de aceea ar trebui adresată ca o componentă integrală a campaniei de vaccinare împotriva bolii, lucru care, din păcate, în România și în multe ţări nu s-a întâmplat așa cum trebuie.

Etichete : (ii) vaccinare copii
Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
România 22 Ianuarie 2025, 18:00

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață

Această percepţie este influenţată, în general, de situaţia economică, dar şi de alţi factori, cum ar fi vârsta sau nivelul...

Eurostat: Românii, pe locul doi în UE privind satisfacția legată de veniturile și condițiile de viață
Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
România 22 Ianuarie 2025, 16:38

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %

Este cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, anunţă Administraţia Naţională "Apele Române".

Coeficientul de umplere a principalelor lacuri de acumulare a scăzut la aproximativ 60 %
Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal
România 22 Ianuarie 2025, 16:29

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal

Sindicatul Şoferilor din Senat și Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari susţin că reorganizarea instituţiei este...

Angajații de la Senat se opun reducerilor de personal
Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului
România 22 Ianuarie 2025, 16:18

Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului

Angajații de la Metroul bucureștean cer salarii la nivelul celui stabilit potrivit contractului colectiv de muncă încheiat la...

Sindicaliştii de la Metrorex au pichetat sediul Guvernului
Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie
România 22 Ianuarie 2025, 14:47

Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie

Frecvent achiziționate de români, polițele de călătorie pot să nu acopere riscurile specifice sporturilor de agrement, atrage...

Sfaturi utile pentru alegerea asigurării de călătorie
Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor
România 22 Ianuarie 2025, 13:10

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor, potrivit unei Ordonanţe puse în...

Chiriile pentru locuinţele ANL vor fi stabilite în funcţie de veniturile locatarilor
România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
România 22 Ianuarie 2025, 11:53

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte

Cele mai recente date statistice arată că numai în Bucureşti, peste 2.500 de clădiri sunt în pericol să se prăbuşească la un...

România va avea o hartă cu riscul seismic al fiecărei localităţi în parte
Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt
România 22 Ianuarie 2025, 11:09

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore, după ce au smuls un telefon din mâna unei tinere într-un tramvai.

Două persoane din Capitală au fost reţinute pentru 24 de ore pentru furt