În Valea Jiului, la Aninoasa, continuă evacuarea oamenilor care locuiesc în blocuri vechi
În Valea Jiului, la Aninoasa, continuă evacuarea oamenilor care locuiesc în blocuri vechi.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2023, 07:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În Valea Jiului, la Aninoasa, continuă evacuarea oamenilor care locuiesc în blocuri vechi de un secol și care riscă să cadă, după ce nivelul de degradare s-a accentuat după cutremurele recente. Este vorba despre mai mult de 500 de persoane care trăiesc în 11 blocuri. Expertiza tehnică este în desfășurare acolo, iar reabilitarea clădirilor se va face din fondul de rezervă al guvernului. Până atunci, cei care au acceptat să plece din case vor locui în containere, cel puțin o perioadă.
Ilie Pintea vine cu detalii: ”13 familii s-au mutat deja în locuințele modulare puse la dispoziție de autorități.
Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa: ”Să vedem care e soluția în rezolvarea finală, că degeaba îi mutăm pe o perioadă de timp. Oamenii așteaptă să vadă când ne apucăm de consolidarea imobilului, ca, după o perioadă de stat aici, să se întoarcă la ceva renovat și sigur.”
Reporter: Mulți sunt sceptici și nu vor să se mute, chiar dacă știu că sunt în pericol în locuințele degradate.
-: De ce nu s-a făcut până acum? Chiriile ne-au pus să plătim. 27 de milioane am din urmă. Unde să plec? Am din ce să trăiesc dacă plec de aici?
Reporter: Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a declarat că, după finalizarea expertizei tehnice, va solicita fonduri de la guvern pentru reabilitarea imobilelor.
Călin Petru Marian: ”Așteptăm expertiza tehnică. Sperăm ca săptămâna asta să avem o situație clară a ce înseamnă refacerea acestor clădiri.”
Reporter: Asupra clădirilor construite în urmă cu peste 130 de ani nu s-a intervenit niciodată, astfel ca acum pentru cele 182 de familii de aici trebuie aplicată procedura evacuării până la consolidarea imobilelor.”
Guvernul va aloca, în ședința de astăzi, pentru municipiul Târgu Jiu peste 19 milioane de lei din fondul de intervenție pentru a remedia situațiile provocate de cele două cutremure de 5,2 și 5,7 grade, care au avut loc în județul Gorj în 13 și 14 februarie. Seismele au afectat case și mai multe instituții publice. Executivul va discuta și unele măsuri de prevenire a riscurilor provocate de cutremure, în special în cazul unităților de învățământ. Pe agendă mai figurează acordarea de ajutoare pentru persoanele vulnerabile.