În ultimii 10 ani România „nu a avut o abordare strategică pentru dezvoltarea politicilor de tineret”
În acest timp, „peste 100.000 de tineri au emigrat definitiv din România”, stabilindu-şi oficial domiciliul în altă ţară.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 23 Februarie 2024, 13:50
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Cătălin Gomboş - În ultimii 10 ani România nu a avut o abordare strategică pentru dezvoltarea activităţii şi politicilor de tineret. În plus, domeniul a fost mutat frecvent de la un minister la altul, arată studiul "Tineretul, politicile şi programele europene pentru tineret şi tinerii din România", realizat de Consiliul Economic şi Social. Acesta evidenţiază şi modul în care banii de la bugetul Uniunii Europene sunt folosiţi la nivel naţional în interesul tinerilor. Reporterul RRA, Ancuţa Cocoroveanu, cu cele mai importante date ale studiului.
Reporter: Studiul arată că şomajul în rândul tinerilor se află la un nivel foarte ridicat, de 22,8%, consumul de droguri este un fenomen îngrijorător, 10% din tineri consumând un tip de drog în anul precedent studiului, iar cei mai nemulţumiţi de viaţa lor sunt tinerii din mediul rural, cu studii medii şi care nu sunt încadraţi într-o formă de ocupare. 75% dintre tineri consideră că sistemul de educaţie îi pregăteşte într-o mică măsură pentru viaţă.
În ultimii 10 ani, peste 100.000 de tineri au emigrat definitiv din România, stabilindu-şi oficial domiciliul în altă ţară. Programele Erasmus Plus şi Corpul European de Solidaritate au fost cele mai apreciate programe de finanţare. Schema de garanţie pentru tineret este programul cu cea mai largă susţinere financiară din fonduri europene destinat exclusiv tinerilor, fiind susţinută din bugetul Uniunii Europene, în special, prin Fondul Social European. Dacă ar fi fost implementată adecvat, ar fi garantat tranziţia tinerilor fără probleme în patru luni de zile de la terminarea şcolii până la găsirea unui loc de muncă. Strategia Naţională pentru Tineret 2015-2020, deşi cumula 33 de obiective specifice, nu a fost însoţită şi de un plan de acţiune şi a rămas mai degrabă o înşiruire de bune intenţii. O nouă strategie este în acest moment în lucru în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.