În Teleorman, mai multe şcoli au suspendat cursurile
Cadrele didactice din mai multe localităţi teleormănene nu şi-au primit salariile de când bugetele primăriilor au fost blocate printr-o acţiune a Prefecturii.
Articol de Andreea Marin, 21 Noiembrie 2011, 19:23
În judeţul Teleorman, luni au fost suspendate cursurile în 14 şcoli din judeţ, printre care şi trei licee din municipiul Turnu Măgurele.
Aproximativ 500 de cadre didactice au refuzat să intre la cursuri deoarece nu şi-au primit salariile de aproape trei luni.
În această perioadă nu au fost achitate nici facturile pentru energia electrică şi căldură din cauza faptului că prefectul judeţului Teleorman a atacat în contencios administrativ bugetele din câteva localităţi.
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, le-a solicitat primarilor să rezolve problemele financiare şi să nu folosească profesorii şi elevii ca pe o "masă de manevră" în acest caz.
Daniel Funeriu a dat asigurări că banii au fost distribuiţi în teritoriu şi a făcut un apel la autorităţile locale să găsească o soluţie pentru plata salariilor restante.
Şeful Inspectoratului Şcolar din judeţ a anunţat că nu se ştie dacă dascălii din localităţile afectate vor intra sau nu marţi la cursuri, întrucât decizia aparţine fiecărei instituţii de învăţământ în parte.
Preşedintele local al Sindicatului Liber din Învăţământ, Ioan Predescu, spune însă că profesorii au hotărât că nu vor mai intra în clase până nu-şi vor primi banii.
Între timp, Primăria din Turnu Măgurele, una dintre cele care ar trebui să efectueze plăţile, de fapt, acuză Prefectura Teleorman de lipsă de comunicare.
"Noi am făcut plăţi pentru aproximativ 800 şi ceva de persoane. În condiţiile în care exista un dialog şi o dorinţă de a face totul foarte bine şi legal era suficientă o notificare a hotărârii Consiliului Local şi noi revocam hotărârea în sensul sesizat de Prefectură.
"Intenţia n-a fost să facă o anumită corecţie unei hotărâri de Consiliul Local şi s-a urmărit blocarea bugetului", spune primarul Nicolae Mohanu.
Prefectura a sesizat IJP Teleorman
Reprezentanţii Prefecturii spun că au sesizat Inspectoratul Judeţea de Poliţie şi Parchetul Teleorman, care au întocmit dosare de cercetare penală, dar ele au fost trimise spre soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie din cauza prejudiciului foarte mare.
Prefectul Teodor Niţulescu spune că în Turnu Măgurele şi în municipiul Alexandria există o deturnare de fonduri de vreo 70 de miliarde, aproximativ, şi greşelile care s-au întâmplat acolo trebuie îndreptate într-o manieră legală.
"Există prevederi în Legea 273 a Finanţelor Publice Locale pe care domnii primari, dacă le urmau până în momentul de faţă, aveau bugetele deblocate", a mai spus Teodor Niţulescu.
Potrivit prefectului Teodor Niţulescu, primarii ar fi trebuit să solicite Curţii de Conturi un control excepţional, la finalul căruia s-ar putea stabili cuantumul prejudiciului şi modalitatea de recuperare a sa. În consecinţă, bugetul s-ar debloca.
Cu toate acestea, primarii nu au demarat o astfel de procedură, invocând prejudiciul care trebuie pus în sarcina cuiva, a mai spus reprezentantul guvernului în teritoriu.
Pentru moment, însă, autorităţile locale îşi plasează vina de la una la alta, profesorii nu-şi primesc banii, iar elevii îşi pierd temporar şansa de a învăţa.