În România, "se constată o creştere a cenzurii politice şi a autocenzurii"
În România, se constată o creştere a cenzurii politice şi a autocenzurii, conform raportului publicat de Reporteri Fără Frontiere.
Articol de Cătălin Gomboş, 18 Aprilie 2019, 14:24
Ura faţă de jurnalişti a dus la violenţe şi a creat un climat de frică, se arată în Indexul Libertăţii Presei pe 2019, publicat astăzi de Reporteri Fără Frontiere.
Organizaţia atrage atenţia că numărul ţărilor sigure, în care jurnaliştii pot lucra în deplină siguranţă, continuă să scadă.
În ceea ce priveşte România, raportul constată o creştere a cenzurii politice şi a autocenzurii, intensificarea presiunilor autorităţilor asupra jurnaliştilor, precum şi transformarea mass-media într-un instrument de propagandă.
Ostilitatea exprimată de lideri politici faţă de jurnalişti din tot mai multe ţări a dus la acte de violenţă tot mai serioase şi mai frecvente împotriva acestora, ceea a alimentat un nivel de frică şi pericol fără precedent, arată Reporteri Fără Frontiere, care precizează că doar 24 dintre cele 180 de ţări incluse în clasament sunt considerate sigure.
Pe primele poziţii se află Norvegia, pentru al treilea an la rând, urmată de Finlanda, Suedia şi Olanda, în timp ce ţările cu cea mai puţin liberă presă sunt China, Eritreea, Coreea de Nord şi Turkmenistanul.
România se situează pe locul 47 în Indexul Reporteri Fără Frontiere, care afirmă că o parte din mass-media a fost transformată treptat în instrument de propagandă, este extrem de politizată, cu mecanisme de finanţare opace şi politici editoriale subordonate intereselor proprietarilor.
Documentul atrage atenţia că autorităţile exercită presiuni constante asupra jurnaliştilor pentru a-i determina să îşi dezvăluie sursele şi să nu mai critice sistemul.
Puţinele organizaţii media independente sunt expuse la controale financiare arbitrare de fiecare dată când deranjează politicieni puternici.
Totodată, potrivit Reporteri Fără Frontiere, autorităţile, companiile din sectorul privat şi persoanele fizice au început, de curând, să invoce reglementările europene de protecţie a datelor, GDPR, pentru a bloca accesul la informaţie sau pentru a-i ameninţa pe jurnaliştii de investigaţii că îi dau în judecată.