În România nu există riscul apariţiei vreunei crize alimentare
În România nu există riscul apariţiei vreunei crize alimentare.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Februarie 2022, 20:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - În România nu există riscul apariţiei vreunei crize alimentare, afirmă preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
El a explicat, la Radio România Actualităţi, că adoptarea unor măsuri de plafonare a preţurilor la alimente ar periclita aprovizionarea populaţiei şi ar stimula specula.
Dragoș Frumosu: ”Eu cred că o măsură de raționalizare a unor alimente de bază ar fi o greșeală foarte mare, pentru că, în primul rând, ar crea foarte multă panică și, în al doilea rând, s-ar face cumpărături în cantități mult mai mari și am ajunge chiar și, într-un anumit moment, la o risipă alimentară, pentru că, în mod logic, câtă faină să îți iei, cât zahăr să îți iei, cât ulei să îți iei, dacă discutăm despre produsele de bază. Și, evident, ceea ce se întâmplă acum vizavi de faptul că nu vom intra și nu avem cum să intrăm într-o criză alimentară este foarte adevărat.”
Şi Federaţia Romalimenta avertizează că o eventuală plafonare a preţului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative.
Producătorii alimentari susţin că au nevoie de stabilitate, predictibilitate şi de sprijin constant din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea în această situaţie dificilă.