În România este marcată Ziua Regalităţii
Ziua Regalităţii se leagă de personalitatea Regelui Catol I. Constituţia de la începutul domniei sale a fost socotită drept una dintre cele mai democratice din epocă.
Articol de Costi Dumăscu, 10 Mai 2014, 08:17
După 9 mai, Ziua Europei, 10 mai este, în România, Ziua Regalităţii.
Evenimentul va marca, în capitală, de la ora 8:00, când se dă startul în Maratonul Regal, care se va desfăşura pe un traseu de peste zece kilometri, în jurul Parcului Herăstrău.
La ora 11:00, familia regală va depune flori la statuia Regelui Carol I, iar seara, majestăţile lor vor organiza un Garden Party la Palatul Elisabeta, la care vor veni 6.000 de invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova, personalităţi din toate domeniile şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic.
Ziua Regalităţii se leagă de personalitatea Regelui Catol I
Semnificaţia zilei de 10 mai nu este legată de vreo dată de naştere a unuia sau altuia dintre suveranii României, ci de mai multe evenimente cu rezonanţă în istoria ţării.
Ziua Regalităţii se leagă de personalitatea Regelui Catol I.
10 mai 1866 este ziua în care principele Carol I sosea la Bucureşti şi depunea jurământul în faţa parlamentului.
În 10 mai 1877, Carol I proclama independenţa României, iar patru ani mai târziu, în 10 mai 1881, el era încoronat rege al României.
Bătaie cu flori la şosea şi focuri de artificii în Cişmigiu
Din toate aceste motive, din 1866 şi până în 1948, 10 mai a fost ziua naţională.
De 10 mai, familie regală ieşea în mijlocul bucureştenilor, asista la bătaia cu flori de la şosea şi, seara, la focurile de artificii din Cişmigiu.
Cei aproape 50 de ani de domnie ai lui Carol I au reprezentat o etapă de mari progrese pentru România în toate planurile.
Constituţia de la începutul domniei sale a fost socotită drept una dintre cele mai democratice din epocă.
Realizările economice şi culturale de atunci confereau României un loc bine definit pe harta continentului.