În România, arbitrajul „nu este utilizat la adevăratul său potențial”
Radio România este partener media al conferinței „Arbitrajul ad-hoc, o soluție funcțională în vremuri pandemice și post-pandemice”.
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2020, 11:20
Președintele Institutului Arbitral Român, avocatul Alin C. Pop, a declarat că arbitrajul comercial în Români „și-a dovedit eficacitatea”, însă a atras atenția că el nu ar fi utilizat „la adevăratul său potențial de soluționare a disputelor”.
„De multe ori perceput și înțeles dintr-o perspectivă incorectă, arbitrajul își pierde din valoare și importanță, societatea rămânând golită de posibilitățile multiple pe care le are fiind privată de oportunități eficiente, coerente, de soluționare a litigiilor, care conduc la obtinerea cu celeritate a unei hotarari executorii”, a spus domnul Pop.
Declarațiile acestuia au fost făcute la o conferința „Arbitrajul ad-hoc, o soluție funcțională în vremuri pandemice și post-pandemice”.
Printre avantajele arbitrajului ad-hoc enumerate de Alin Pop, se numără caracterul „democratic” al acestuia, costurile mai mici, confidențialitatea sporită și independența „maximă” a arbitrilor implicați.
La conferință au fost lansate platforma web de arbitraj ad-hoc “E-ARBITRAJ” și revista de arbitraj a I.A.R. “E-ARBITRAJ”. Au fost înmânate de asemenea diplome primilor absolvenți ai cursurilor organizate de I.A.R., cursuri care se reiau în luna iulie a acestui an și la care, potrivit organizatorilor, sunt deja numeroase înscrieri.
În timpul conferinței desfășurate acum câteva zile, rectorul Școlii de Afaceri ASEBUSS, profesorul Ovidiu Dimbean-Creta, într-o intervenție transmisă online atât pentru cei prezenți în sala festivității, cât și pentru publicul de pe web, s-a referit la oportunitățile arbitrajului comercial ad-hoc pentru mediul de afaceri, în contextul actual și de perspectivă.
Radio România este partener media al evenimentului.