În Marea Neagră a fost descoperit un râu
Fluviul submarin se întinde din Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor, până in Marea Neagră, unde apa are o salinitate mai scăzută.
22 Martie 2011, 16:19
Cercetătorii turci care studiază Marea Neagră au descoperit încă din anii 60, curenţi de apă pe fundul mării, care au sculptat canale asemanătoare râurilor de pe uscat.
Cercetarile au fost reluate apoi de cercetătorii britanici care spun acum că aici există un râu submarin, care ajunge la 35 de metri adâncime, are chiar vârtejuri şi cascade, precum echivalentele sale terestre.
Dacă ar fi pe uscat, oamenii de ştiinţă estimează că ar fi cel de-al şaselea fluviu din lume, datorită cantităţii imense de apă ce se scurge prin el.
Fluviul submarin se întinde din Mediterană prin Strâmtoarea Bosfor, până in Marea Neagră, unde apa are o salinitate mai scăzută.
Acest lucru determină apa din Mediterană să curgă că un râu pe fundul mărilor, sculptând un canal de 35 de metri adâncime şi de 960 de metri lăţime.
Este singurul râu submarin activ descoperit până acum în întreaga lume.
Au fost, în schimb, găsite canale asemănătoare,dar râurile care le-au format, au dispărut.
Unul din cele mai mari astfel de canale se află pe lângă coasta Braziliei, unde Amazonul se varsă în Oceanul Atlantic.
Fluviul curge cu aproximativ 6km pe oră, cu 22.000 de metri cubi de apă pe secundă, de 350 de ori mai mult decât Tamisa şi de 10 ori mai mult decât Rinul.
Râul din Marea Neagră curge doar 60 de km, până când atinge marginea platformei şi se împrăştie în adâncul mării.