În Kandahar, militarii români instruiesc forţele de securitate afgane
Într-un context tensionat, militarii români dislocaţi în Kandahar nu luptă cu insurgenţii, ci se ocupă de instruirea forţelor de securitate afgane
Articol de Mario Balint, trimis special RRA în Afganistan, 16 Februarie 2018, 23:48
Militarii români din Afganistan care participă la operaţiunile Resolute Support ale NATO nu au misiunea de a lupta cu insurgenţii afgani, obiectivul principal al contingentului românesc dislocat în baza militară aeriană din Kandahar, dar şi din celelalte baze pe care NATO le deţine în Afganistan fiind acela de a asigura instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane.
Principala misiune a structurii de tip batalion este securizarea unei arii de peste 300 de km pătraţi în jurul bazei de la Kandahar, indiferent că sunt angrenaţi în misiuni care implică patrularea în arie pentru interzicerea plantării de dispozitive explozive improvizate, securizarea principalului punct de acces în bază, asigurarea transportului şi protecţia echipelor de consiliere şi instruire a forţelor de securitate şi apărare afgane, majoritatea militarilor români interacţionează zi de zi cu membrii comunităţii afgane.
O altă schimbare a avut loc în urmă cu trei zile la echipa de legătură a Statului Major al Apărării. Astfel, colonelul Stan Ştefan, cel care a condus până la această dată echipa de legătură, a predat prerogativele funcţiei colonelului Bogdan Istrate, cel care timp de şase luni va asigura această funcţie reprezentativă a Armatei României în Afganistan.
Situaţia de securitate în aria de operaţii rămâne, însă, deosebit de fragilă, studiile recente arătând că talibanii au declanşat o ofensivă pe toate fronturile în Afganistan. Potrivit informaţiilor, luptătorii talibani sunt acum activi în 70% din Afganistan, ofensiva declanşându-se în 2014, odată cu încheierea misiunii ISAF.
Aproximativ 15 milioane de persoane, jumătate din populaţia ţării, locuiesc în zone care sunt fie controlate de talibani, fie talibanii sunt prezenţi în mod deschis şi atacă în mod regulat. Aceştia au avansat, dincolo de zona tradiţională de sud, spre estul, vestul şi nordul ţării.
Talibanii au revenit în provinciile Helmand, Sangin, Musa Qala şi Nad-e Ali, din care au fost alungaţi în 2014 de către trupele ISAF. Kandaharul, fieful tradiţional al talibanilor, reprezintă pentru aceştia perla coroanei. În acest context, 600 de militari români încearcă să menţină securitatea la un nivel acceptabil, oferind o şansă la viaţă populaţiei locale.