În Europa "se va încălzi cel mai devreme în aprilie"
Specialiştii germani spun că temperaturile cele mai scăzute se aşteaptă în ianuarie şi februarie anul viitor. În România, luna decembrie se anunţă apropiată de normal.
Articol de Radiojurnal, 20 Septembrie 2013, 14:11
Iarna care vine se anunţă a fi una dintre cele mai reci ale acestui secol.
Previziunea a fost făcută de mai multe agenţii meteorologice occidentale, care au confirmat, astfel, anunţul de joi al oamenilor de ştiinţă ruşi.
Specialiştii germani spun că temperaturile cele mai scăzute se aşteaptă în ianuarie şi februarie anul viitor.
Dar nici luna martie nu va fi una de primăvară autentică.
Mai mult, britanicii apreciază că în Europa se va încălzi cel mai devreme în aprilie.
O explicaţie ar fi, în opinia meteorologilor, combinaţia dintre activitatea solară scăzută şi anumite fenomene din nordul Oceanului Atlantic.
Prima lună de iarnă din România, în limitele normale
Pentru România, Administraţia Naţională de Meteorologie are în acest moment doar prognoza pentru prima lună de iarnă, decembrie, despre care meteorologul Mihai Timu spune că va fi una apropiată de normal.
"Conform ultimelor estimări de lungă durată, ne referim la următoarele trei luni, se pare că prima luna de iarnă, luna decembrie, va aduce în ţara noastră un regim termic apropiat de mediile climatologice, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale, unde temperaturile se pot situa sub cele normale. Şi, ca să ne facem o imagine, pentru luna decembrie temperatura medie minimă la nivelul întregii ţări se situează între - 5 şi + 4 grade.
În ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii, acestea se anunţă în limite apropiate de normal, exceptând regiunile vestice, centrale şi de sud-est, unde sunt posibile cantităţi de apă peste mediile climatologice", a spus Mihai Timu.
Potrivit acestuia, în mod normal, în luna decembrie ar trebui să se înregistreze, la nivelul întregii ţări, cantităţi între 20 şi 80 de litri pe metru pătrat, însă aceste estimări au un grad de realizare de până la 60%.
Mihai Timu a avertizat însă, că estimările nu pot surprinde fenomenele de vreme severă, adică zilele din luna decembrie când ar putea apărea cantităţi de apă mai însemnate sau temperaturi foarte scăzute.