În cazul unui control ANAF se începe cu o analiză de risc
Peste 37 de miliarde de lei a încasat ANAF, în ultimele șase luni.
Articol de Florin Lepădatu, 08 August 2022, 19:14
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Peste 37 de miliarde de lei a încasat ANAF, în ultimele șase luni, din controalele efectuate la peste 18 mii de persoane fizice și juridice.
Șeful Fiscului, Lucian Heiuș, spune că, în urma controalelor din luna iulie, s-au descoperit peste 21 de milioane de lei, ce reprezintă diferența între veniturile declarate de persoane fizice și cele stimate de ANAF.
Lucian Heiuș precizează că în cazul unui control se începe cu o analiză de risc.
Lucian Heiuș: ”Vedem, dacă unei persoane îi apar proprietăți de natură imobiliară sau mobile, mașini foarte scumpe, că avem aceste baze de date, le luăm de la primăriile din toată țara, având acces la evidența lor, vedem dacă în conturile bancare au apărut sume mari de bani și care nu pot să fie justificate sau, în cazul în care au societăți comerciale, vedem dacă și-au creditat propria societate cu sume mari de bani și vedem dacă există și venitul aferent pentru a-ți putea acoperi ce ți-ai cumpărat, ce bani sunt în cont sau cu cât ți-ai împrumutat societatea. Dacă diferența dintre venitul estimat, ținând cont de aceste trei elemente pe care vi le-am spus, și venitul pe care el l-a declarat depășește 50.000 de lei, atunci, deja este un semnal de alarmă și intră în analiza noastră de risc.”
Lucian Heiuș a mai precizat că profesorii care dau meditații nu sunt vizați de controale, însă doi dascăli din Arad și Timișoara și-au declarat veniturile de 60.000 de euro, respectiv 50.000 de lei, și au plătit impozite.
Președintele ANAF mai spune că și cei care obțin venituri de pe platformele sociale vor fi controlați pentru a vedea dacă își achită obligațiile fiscale.