În aşteptarea cabinetului Tudose...
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier pe Mihai Tudose, la propunerea coaliţiei PSD - ALDE, după ce s-a consultat cu partidele parlamentare.
Articol de Florin Lepădatu, 27 Iunie 2017, 06:55
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca premier pe Mihai Tudose, la propunerea coaliţiei PSD - ALDE, după ce s-a consultat cu partidele parlamentare.
Şeful statului a spus că a făcut această alegere pentru ca România să iasă cât mai repede din criza cauzată de problemele din PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat că această situaţie face foarte mult rău României şi le-a cerut tuturor partidelor, nu doar PSD, să finalizeze audierile noului cabinet în cursul acestei săptămâni.
Carmen Gavrilă a urmărit consultările de la Cotroceni şi transmite: "Klaus Iohannis a spus că e nevoie rapid de un guvern care să se ocupe atât de problemele lăsate nerezolvate de executivul precedent, dar şi de problemele apărute din cauza crizei din PSD.
Şeful statului a explicat de ce nu a venit cu o propunere diferită. Klaus Iohannis: "Partidele din opoziţie în principal nu au avut propuneri concrete pentru poziţia de prim-ministru şi din discuţii nici nu a rezultat că ar exista o înţelegere politică între partidele din opoziţie."
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat cum a fost ales Mihai Tudose pentru postul de premier.
Liviu Dragnea: "După mult timp a fost o discuţie destul de serioasă în Comitetul Executiv Naţional despre situaţia din ultima perioadă, despre încercările prin care a trecut partidul şi despre o doză de suspiciune, mai mare sau mai mică, în ceea ce-l priveşte pe Mihai Tudose.
S-au spus lucruri direct, s-au pus întrebări, la care a răspuns şi Mihai Tudose.
În final, patru colegi de-ai noştri s-au abţinut, iar restul Comitetului Executiv, inclusiv eu, am votat ca la Cotroceni să mergem cu propunerea ca Mihai Tudose să fie prim-ministrul României."
Din declaraţiile de după consultările cu preşedintele, reiese că cel mai probabil noul executiv va primi şi votul UDMR, de vreme ce liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, a spus că UDMR are în vigoare o înţelegere de colaborare parlamentară cu coaliţia PSD- ALDE.
Kelemen Hunor: "La votul de săptămâna trecută pe moţiunea de cenzură am văzut cu toţii că există o majoritate.
Este adevărat că o majoritate mai subţire decât acum jumătate de an, dar există o majoritate şi principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în continuare."
În ce priveşte celelalte minorităţi nationale, liderul grupului, Varujan Pambuccian, a spus că decizia va fi luată în funcţie de componenţa guvernului cu care va veni Mihai Tudose în faţa Parlamentului.
Varujan Pambuccian: "Grupul nostru probabil că va merge la fel de neunitar ca şi la votul cu moţiunea.
E extrem de important cabinetul. De multe ori chiar e mai important decât primul-ministru."
În schimb, PNL a spus clar, prin vocea preşedintelui Ludovic Orban, că nu va vota niciun guvern controlat de PSD.
Ludovic Orban: "În decizia Biroului Politic este curprinsă şi eventualitatea ajungerii la anticipate, în condiţiile în care reuşim să împiedicăm învestirea unui eventual guvern care să fie dominant PSD."
La fel, USR a explicat că nu este de acord cu numirea lui Mihai Tudose, pentru că, a spus liderul partidului, Levente Elek, fostul ministru al economiei a fost acuzat de plagiat şi a avut performanţă zero în Guvernul Grindeanu, conform chiar evaluării PSD.
Levente Elek: "Nu vom susţine sub nicio forma un guvern PSD, cu atât mai puţin nominalizarea domnului Tudose, despre care ştim că este dovedit de plagiat."
În ce priveşte PMP, fostul preşedinte Traian Băsescu l-a criticat pe Mihai Tudose, propuneera PSD.
Aşadar, e de presupus că şi PMP va vota împotriva noului executiv.
Traian Băsescu: "Dacă ei au fost în stare şă-şi dea jos propriul guvern din nişte ambiţii interne, credeţi-mă că este un semn că nu sunt apţi să guverneze.
Ei vin în faţa preşedintelui, spun "ne-a dat electoratul trei milioane de voturi", fără să realizeze că, venind la preşedinte, vin în faţa unuia care are şase milioane de voturi."
Încă dinainte de consultări, când se afla la Consiliul European, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă de la noul guvern să se pregătească mai bine pentru a obţine ca România să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentelor, care trebuie mutată din Marea Britanie, în urma Brexitului.
De asemenea, noul guvern - a spus Iohannis - trebuie să se ocupe şi de revitalizarea industriei de apărare, folosind banii din politica de securitate şi apărare a Uniunii."