Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”În această perioadă trebuie să fim mult, mult mai cumpătaţi”

"Apel matinal" - Invitat: ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna.

”În această perioadă trebuie să fim mult, mult mai cumpătaţi”
Tánczos Barna. Foto: www.facebook.com/TanczosBarna.

Articol de Florin Lepădatu, 20 Iulie 2022, 09:18

"Apel matinal" - Invitat: ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cătălin Cîrnu - 70% din teritoriul țării este afectat de secetă, conform autorităților, care fac un apel la populație să folosească rațional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii, în contextul în care 214 localități au serviciul de alimentare cu apă restricționat din cauza secetei și a consumului foarte mare. Urmează încă două săptămâni de secetă, cu precipitații foarte puține și cu temperaturi ridicate, ceea ce va impune măsuri de protejare a resurselor pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu și lung, după cum a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!


Tánczos Barna: Bună dimineața!


Realizator: Care sunt ultimele detalii, ultimele amănunte după toate aceste probleme cu care ne confruntăm din cauza secetei?


Tánczos Barna: Am văzut ce se întâmplă în Europa, au văzut toți cetăţenii României tot ce se întâmplă în Spania, în Portugalia, în Franța în Grecia, și anii întrecut am văzut cât de mare este impactul acestor incendii pe suprafețele forestiere. România nu se confruntă cu asemenea pericole. Pădurile noastre sunt de alt tip și nu riscăm să avem asemenea incendii în păduri, dar seceta va imapcta, din păcate, agricultura în mod semnificativ. Vin două săptămâni cu precipitaţii reduse şi am văzut deja ce se întâmplă în zonele unde apa potabilă este folosită pentru alte scopuri decât scopul principal, scopul de bază pentru care se pregăteşte această resursă preţioasă. Apelul nostru a mers către cetăţeni în acest sens. În această perioadă trebuie să fim mult, mult mai cumpătaţi, mult mai responsabili, să folosim apa potabilă strict pentru consumul uman, pentru consumul casnic, fără a exagera cu udatul, irigatul grădinii, cu irigatul sau udarea gazonului, fără spălatul maşinii în curte. Trebuie să avem grijă de această resursă pentru că toţi cetăţenii trebuie să aibă acces la ele şi trebuie să preţuim această apă potabilă, care în perioadele grele vedem cât este de importantă.


Realizator: În mod normal, doar restricţii temporare. Credeţi că vor mai apărea şi altele, raportându-ne strict la consumul curent de apă, în funcţie de ...


Tánczos Barna: Nu, nu cred. Acsete restricţii temporare sunt de fiecare dată în scopul refacerii rezervelor în aceste perioade de restricţie. Deci dacă în timpul nopţii în anumite zone, în anumite localităţi se întrerupe furnizarea apei, se reîntrerupe cu scopul de a reface în timpul nopţii rezervele şi n timpul zilei cetăţenii să aibă acces la apa potabilă.


Realizator: Ideea este să limităm consumul apei pentru spălatul mașinilor sau, în fine, pentru udatul gazonului, cum spuneți, dar e nevoie de apă în agricultură, mai ales că și șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a cerut intervenții rapide cu toate resursele naționale și europene pentru a proteja agricultura și fermierii români. Cum putem îmbina, până la urmă, cele două caracteristici?


Tánczos Barna: Clar este vorba despre altceva. Apa potabilă este pregătită pentru consumul casnic. Apa de irigat este... sau sistemele de irigații sunt pentru alt scop. Acolo este nevoie de apă brută, nu apă tratată și trecută prin sisteme care costă milioane de euro. Deci apa pentru irigații este apă brută, acolo, prin Apele Române și ANIF, trebuie să asigurăm peste tot unde este nevoie de apă pentru irigații și unde sunt sisteme funcționale trebuie să asigurăm apă. Din acest punct de vedere nu sunt probleme, peste tot unde sistemele de irigații funcționează putem asigura resursa de apă.


Realizator: Se ia în calcul la un moment dat și o eventuală declarare a stării de urgență din cauza secetei, după cum s-au exprimat unii dintre parlamentari?


Tánczos Barna: Nu cred că este cazul, în niciun caz. Nu avem o situație atât de gravă. De asta am zis la început că nu ne comparăm cu... să nu se compare situația cu cea din Spania sau din Anglia, din Londra, de exemplu. Este o perioadă secetoasă, avem o secetă pedologică pe suprafețe extinse, sunt foarte multe localități, foarte multe spații de măsurare unde apa /.../, unde precipitațiile sunt la mai puțin de jumătate față de mediile actuale, dar nu se impune în momentul de față declararea unei stări de urgență.


Realizator: Mă uitam chiar acum pe site-ul transelectrica.ro, unde putem vedea că electricitatea produsă, cea mai mare cotă aparține cele hidro - 29 de procente, cea nucleară - 23 de procente și cea pe cărbune - 19 procente. În situația în care ne găsim acum, revin la întrebarea legată de apă, de apa potabilă, dar și de cea pentru irigații, cum ne descurcăm și la producerea energiei electrice?


Tánczos Barna: Cu siguranță, anul acesta producția de energie electrică din resurse hidro va fi afectată, probabil va fi sub media anilor precedenți. Va fi o cantitate mai mică produsă în hidrocentrale. Va trebui suplinită din alte surse. Am văzut ce înseamnă restricţionarea furnizării de gaz în Europa dinspre Rusia. Au fost repornite, din păcate, din punctul meu de vedere, centralele pe cărbune. Sper că aceste măsuri să fie doar pe termen foarte scurt, de ordinul săptămânilor, câteva luni și după aceea să revină la acea balanţă energetică care asigură şi protejarea mediului. Pe termen mediu şi lung, nu există alternativă la trecerea la resurse regenerabile, la resurse din energie solară, energie eoliană, energie hidro, acestea sunt resursele care pe termen lung pot asigura o balanţă care protejează mediul, care reduce emisiile de carbon şi care opreşte acest fenomen de încălzire globală, pentru că nu poate fi negat, aceste temperaturi extreme sunt generate de încălzirea globală, de schimbările climatice şi măsurile trebuie să fie ferme, eficiente pentru a reduce emisiile de carbon.


Realizator: Da, vorbim mereu despre energie verde. Președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor /de Automobile din România, Dan Vardie, ne spunea zilele trecute tot aici, la "Apel matinal", că anul viitor Guvernul va suplimenta fondul pentru programul "Rabla" în ceea ce privește achiziția de automobile electrice. Aș vrea doar o confirmare de la dumneavoastră.


Tánczos Barna: Împreună cu cele două asociaţii, am stabilit la începutul acestui an un program pe trei ani. Este prima dată când "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus", cele două programe de sprijin pentru cetăţeni şi, indirect, pentru industria autohtonă de producţie auto sunt stabilite pe termen lung, adică pe trei ani şi nu cârpim programul în fiecare primăvară, alergând după documente şi după buget. Am stabilit că reducem treptat bugetul pentru "Rabla Clasic" şi creştem treptat bugetul pentru "Rabla Plus", adică pentru maşinile electrice şi hibrid plug-in. Maşinile electrice sunt în continuare foarte scumpe, acesta este adevărul, în comparaţie cu cele clasice. Este nevoie de un program naţional de sprijin pentru a impulsiona, pentru a ajuta dezvoltarea acestei pieţe a maşinilor electrice. În paralel, trebuie dezvoltat sistemul de staţii de încărcare sau reţeaua de staţii de încărcare. Şi acolo avem un program finanţat din AFM, are şi Ministerul Dezvoltării un program din PNRR. Aceste măsuri vin să reducă emisiile de carbon în domeniul transportului. Sună încă ciudat în România, este o perspectivă ciudată pentru foarte mulţi cetăţeni din România, dar aceasta este direcţia în care se merge peste tot în Europa. Este direcţia în care se merge peste tot în Europa, este direcţia disctată şi de Comisia Europeană, prin deciziile luate pentru pachetul "Fit for 55". Acolo decizia cea mai delicată sau chiar cea mai controversată a fost cea legată de interdicţia de a mai produce, de a mai pune pe piaţă maşini noi cu motoare cu ardere internă din 2035 în Europa, deci toate aceste măsuri vin, aşa cum am spus, în sprijinirea unei mobilităţi verzi, unui transport de persoane şi transport de mărfuri care să protejeze mediului.


Realizator: Am o curiozitate pe final de interviu. Aveţi automobile electrice la Ministerul Mediului, Pelor şi Pădurilor?


Tánczos Barna: Da, am găsit câteva când am preluat mandatul, câteva maşini electrice şi, chiar dacă a durat un an şi jumătate, am mai mai reuşit să cumpărăm o maşină electrică acum vreo două săptămâni. Din păcate, livrările de maşini se fac cu greutate şi cu întârzieri, piaţa a fost afectată de foarte multe lucruri, de lipsa cipurilor, lipsa componentelor, acum şi de această perioadă a războiului care afectează livrările, dar în sfârşit am reuşit să cumpărăm şi noi maşină electrică, iar, personal, deţin o trotinetă electrică cu care am venit şi azi dimineaţă la serviciu.


Realizator: Da, şi pe care cred că o folosiţi în "Vinerea verde", nu mai ştiu dacă programul...


Tánczos Barna: Nu doar...


Realizator: Nu doar... Cu siguranţă când ajungeţi la Guvern, dar da, e o alternativă. Mulţumesc pentru discuţia pe care am purtat-o.


Tánczos Barna: Şi eu vă mulţumesc.


Realizator: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Ne raportăm la automobilele eco, la zona verde, dar să nu uităm şi de toate celelalte probleme, de poluare. Vom mai discuta, evident, cu invitatul nostru, de-a lungul viitoarelor ediţii ale "Matinalului".

În Belgia s-au prezentat la urne aproximativ 23.000 de români
România 24 Noiembrie 2024, 20:50

În Belgia s-au prezentat la urne aproximativ 23.000 de români

Conform estimărilor, prezenţa în acest tur o va depăşi pe cea de acum cinci ani.

În Belgia s-au prezentat la urne aproximativ 23.000 de români
Exit-Poll: Candidatul PSD intră în turul 2 al prezidențialelor
România 24 Noiembrie 2024, 20:36

Exit-Poll: Candidatul PSD intră în turul 2 al prezidențialelor

Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, trei institute de specialitate au realizat sondaje de tip...

Exit-Poll: Candidatul PSD intră în turul 2 al prezidențialelor
În Italia au votat până acum aproape 118.000 de români, un număr ușor mai scăzut decât în turul I din 2019
România 24 Noiembrie 2024, 20:32

În Italia au votat până acum aproape 118.000 de români, un număr ușor mai scăzut decât în turul I din 2019

Și moldovenii cu cetățenie română din Peninsulă au votat pentru președinte.

În Italia au votat până acum aproape 118.000 de români, un număr ușor mai scăzut decât în turul I din 2019
Hunedoara: Posibile incidente electorale
România 24 Noiembrie 2024, 19:57

Hunedoara: Posibile incidente electorale

În cele patru sesizări înregistrate se efectuează verificări.

Hunedoara: Posibile incidente electorale
Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul necesar validării
România 24 Noiembrie 2024, 19:46

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul necesar validării

Până la ora 17:00 votaseră aproximativ 540.000 de alegători din Capitală, din totalul de aproape 1.800.000 înscriși pe...

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul necesar validării
Peste 8,8 milioane de români și-au exprimat, până la această oră, opțiunea în primul tur al alegerilor prezidențiale
România 24 Noiembrie 2024, 19:42

Peste 8,8 milioane de români și-au exprimat, până la această oră, opțiunea în primul tur al alegerilor prezidențiale

Prezența la urne este de aproximativ 49%, ușor mai ridicată decât în urmă cu cinci ani, când era de 45 de procente.

Peste 8,8 milioane de români și-au exprimat, până la această oră, opțiunea în primul tur al alegerilor prezidențiale
București: S-au format cozi în unele secții de votare
România 24 Noiembrie 2024, 18:35

București: S-au format cozi în unele secții de votare

Locuitorii Capitalei nu votează duminică doar în cadrul alegerilor prezidențiale, ci primesc, suplimentar, 3 buletine de vot...

București: S-au format cozi în unele secții de votare
Brașov:  14% dintre votanţi, pe liste suplimentare
România 24 Noiembrie 2024, 18:31

Brașov: 14% dintre votanţi, pe liste suplimentare

În zona Bran, numărul votanților pe liste suplimentare este mai mare decât al celor pe listele permanente.

Brașov: 14% dintre votanţi, pe liste suplimentare