Impozitul progresiv, "discutat în octombrie cu FMI"
Premierul Victor Ponta a spus că introducerea impozitului progresiv va fi luată în calcul când va fi construit bugetul pe 2013, urmând ca executivul să discute ulterior cu FMI.
Articol de Ioana Dogaru, 14 August 2012, 19:44
Guvernul va discuta, în octombrie, cu reprezentanţii FMI despre introducerea impozitului progresiv - a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta.
În opinia sa, o majorare a impozitului de 16% nu se impune, întrucât ar fi un semnal "categoric negativ".
Anterior, şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer susţinea că trecerea la cota de impozitare progresivă ar trebui să nu afecteze veniturile bugetare şi că sistemul propus de guvernul Ponta va fi posibil doar dacă se va opera o reducere a salariilor.
Premierul Victor Ponta a spus marţi că introducerea impozitului progresiv va fi luată în calcul când va fi construit bugetul pe 2013, după care guvernul va discuta cu FMI dacă măsura va putea fi introdusă de la 1 ianuarie.
Primul-ministru a adăugat că guvernul va încerca în momentul în care construieşte bugetul pe 2013 să vadă care sunt priorităţile şi care sunt posibilităţile.
"Nici în cele mai negre coşmaruri ale noastre nu ne-am gândit că vom găsi atât de multe găuri: la taxa clawback la medicamente - 300 de milioane de euro, la taxa auto - 400 de milioane de euro, la Hidroelectrica - 1 miliard de euro.
"La ministerul justiţiei, ştiţi bine că au contul blocat pentru că sunt 500 de milioane de euro hotărâri judecătoreşti şi irevocabile pe care fostul ministru nu le-a plătit, i-a tot dus cu zăhărelul pe magistraţi.
"Vă iau fiecare minister în parte. Dacă le punem cap la cap, reprezintă bugetul României pe un an de zile. Un an de zile nu ar trebui să mai existe România, ci doar să plătim facturile din 2010-2011", a susţinut Victor Ponta.
Tot marţi, guvernul a confirmat continuarea restituirii către pensionari a contribuţiei pentru asigurări sociale de sănătate reţinute în perioada ianuarie 2011-aprilie 2012 pentru cei cu pensii mai mari de 740 de lei.
Premierul Victor Ponta anunţa în luna mai că executivul va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.