Importul de lapte "a crescut cu 20%" în primele 9 luni din 2013
Preşedintele Asociaţiei Patronale pentru Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, a prezentat la Radio România Actualităţi cauzele reducerii cotei de piaţă a producătorilor români.
07 Ianuarie 2014, 10:51
În primele 9 luni din 2013, România a importat lapte şi smântână în valoare de peste 63 de milioane de euro, în creştere cu aproape 20% fată de aceeaşi perioadă a anului anterior - potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Preşedintele Asociaţiei Patronale Române pentru Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, a declarat la RRA, că unul dintre motivele pentru care a cerscut importul de lapte este preţul mai mic al ofertelor din afara ţării.
"Preţul de producţie mai mic, deci fermierii din occident îşi vând laptele la un preţ rezonabil către procesatorii lor, iar procesatorii îşi permit costuri mai mici, automat, vor avea un preţ de piaţă mai mic", a spus Dorin Cojocaru.
Diferenţa de preţ este dată, între altele, de perioada în care fermierii din occident au primit subvenţii, consideră Dorin Cojocaru.
Audio: Dorin Cojocaru, despre importurile de lapte, într-un interviu difuzat la "Apel Matinal"
"Aceste fabrici din occident, atât ferme, cât şi procesatorii, şi-au amortizat investiţiile comparativ cu fermierii şi procesatorii români, care au beneficiat de investiţii în urma fondurilor europene sau a creditelor de la bănci, şi aceste sume şi aceste credite încă nu au fost amortizate, ele sunt prinse în costul de producţie.
Pe de altă parte, fermierii români nu au avut decât cinci ani subvenţii, pe când fermele din occident au avut cel puţin 20 de ani, 30 de ani subvenţii, au avut timp să-şi consolideze afacerile", a explicat preşedintele Asociaţiei Patronale Române pentru Industria Laptelui.
Potrivit lui Dorin Cojocaru, există şi producători din România care vând în hipermarketuri din Germania sau pentru comunităţile româneşti din afara României, precum şi în Orientul Mijlociu, Cipru sau Grecia.