Importanţa liderilor care au schimbat istoria în 1989 în Europa de Est
Conferinţă la Bucureşti despre importanţa liderilor care au schimbat istoria în 1989 în Europa de Est.
Articol de Alina Stănuţă, 01 Aprilie 2019, 13:55
La 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, la Bucreşti are loc astăzi şi mâine o conferinţă care pune în lumină importanţa liderilor care au schimbat istoria în 1989.
Sunt prezenţi politicieni, specialişti, înalte oficialităţi şi cercetători din mediul academic din regiunea Mării Negre şi a Mării Baltice sau din Balcani.
Reporterul RRA, Alina Stănuţă, are detalii despre prima zi a evenimentului, organizat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului şi Fundaţia Română pentru Democraţie cu sprijinul Guvernului României.
Reporter: Primii președinți democrați ai țărilor din Europa de Sud-Est după 1989 au datoria de a împărtăși din experiența lor generațiilor actuale, spunea fostul șef al statului, Emil Constantinescu, astfel încât tinerii să cunoască procesul de tranziție de la comunism la democrație sau gestionarea conflictelor în cursul acestei tranziții.
Ţările care au ieșit din dictatura comunistă au în comun faptul că au fost nevoite să facă față unor conflicte înghețate de natură religioasă, etnică, națională, socială sau culturală, mai spunea Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu: Din experiența câștigată în ultimii 30 de ani pot spune că proiectul elitelor intelectuale din țările Europei de Est de integrare în Uniunea Europeană, adoptat de popoarele noastre, care au fost capabile să își asume costul social foarte dur a dus la depășirea conflictelor potențiale dintre state și a celor din interiorul acestora.
Reporter: La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că la împlinirea a 30 de ani de la căderea regimurilor dictatoriale din Europa de Est sunt sărbătorite valoarea și puterea libertății, privilegiul de a trăi în societăți democratice, care oferă oportunități și speranțe majorității cetățenilor.
El a mai arătat că provocarea actuală pentru toți liderii est-europeni este de a angaja societățile pe care le conduc în menținerea păcii, găsirea de soluții pentru abordarea conflictelor prelungite și construirea unui viitor mai prosper.