Importanța asistenței psihologice în cazul copiilor bolnavi de cancer
Problemele cu care se confruntă copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora.
Articol de Radiojurnal, 25 Mai 2016, 13:25
În România, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer şi anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi.
Cancerul este a doua cauză de deces pentru intervalul de vârstă 4-15 ani. În cazul adulţilor, peste 78 de mii de noi cazuri apar anual, iar 50 de mii de pacienţi mor din cauza maladiilor oncologice.
Problemele cu care se confruntă copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora sunt: accesul dificil la tratamente noi, lipsa oncologilor pediatri şi a psihooncologilor.
În prezent, în unele centre oncologice, psihologii care ajută copilul bolnav de cancer şi familia acestuia sunt voluntari, spune managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.
Carmen Orban: Avem psihologi voluntari care asigură asistenţă psihologică aparţinătorilor pacienţilor, pentru că de multe ori degeaba tu oferi un tratament corect unui pacient, dacă suportul familial este la pământ şi contează extraordinar de mult starea psihică a unui pacient şi interferenţa lui atât cu personalul medical, dar şi cu familia şi contează foarte mult şi atunci noi am venit cu acest pachet de servicii, care este absolut gratuit şi este asigurat prin voluntariat pentru aparţinătorii acestuia.
O altă problemă cu care se confruntă familiile cu copii bolnavi de cancer este aceea că producătorii de medicamente nu sunt motivaţi să se implice în producerea terapiilor din cauza numărului mic de cazuri, transmite redactorul nostru, Adriana Turea.