Imagini ale românilor din nordul Bulgariei
La Institutul Cultural Român are loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Populaţia românească din Nordul Bulgariei" şi lansarea cărţii Românii dintre Vidin, Dunăre şi Timoc, informează Institutul cultural român.
07 Octombrie 2010, 14:10
La Institutul Cultural Român are loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Populaţia românească din Nordul Bulgariei“ iar miercuri seara a avut loc lansarea cărţii Românii dintre Vidin, Dunăre şi Timoc.
Fotografiile realizate în Bulgaria reprezintă un rezultat al cercetărilor de teren desfăşurate de Emil Ţîrcomnicu în nordul Bulgariei, în anii 2009-2010.
Emil Ţîrcomnicu este cercetător etnolog la Institutul de Etnografie şi Folclor "C. Brăiloiu” al Academiei Române, fiind coautor a două importante sinteze etnografice: Atlasul Etnografic Român şi Corpusul de Documente Etnografice.
Expoziţia este deschisă în perioada 1-8 octombrie 2010, în intervalul orar 10.00-20.00, iar accesul publicului este liber.
În nordul Bulgariei există două comunităţi româneşti, care se diferenţiază etnografic. Românii timoceni trăiesc în regiunea dintre Vidin şi Timoc, în zona bulgărească şi sunt localizaţi compact în 31 de sate, în oraşul Bregova, punctul de graniţă cu Serbia, şi în oraşul Vidin (numit de români Dii).
De la Lom către Silistra, în regiunile Montana, Vraţa, Pleven, Lovech, Veliko Târnovo, Ruse şi Silistra, cu precădere în Vraţa, Plevna şi Veliko Târnovo, se află aproape 70 de sate locuite de populaţie de origine română, în proporţii diferite (de la 10 % la 80 %).
În prezent, în Bulgaria nu există învăţământ primar şi secundar și nici emisiuni tv sau radio în limba română.
Conform estimărilor asociațiilor românești, comunitatea românească din Bulgaria numără aproximativ 150.000 de persoane.