ÎCCJ ar putea pronunța sentința definitivă în dosarul în care sunt judecați foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu
Procesul se află în faza de apel: cei doi au fost achitați în octombrie 2019 de Curtea de Apel București.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Iulie 2023, 11:16
Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța, astăzi, sentința definitivă în dosarul în care sunt judecați foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu. Procesul se află în faza de apel: cei doi au fost achitați în octombrie 2019 de Curtea de Apel București.
Inginerul Gheorghe Ursu a fost cercetat de securitate în anii 80, după ce a trimis scrisori către postul de Radio Europa Liberă și pentru că ținea un jurnal în care critica modul în care era condusă țara de regimul comunist. În perioada ianuarie-noiembrie 1985, Gheorghe Ursu a făcut obiectul urmăririi informative și judiciare pentru acte sau fapte considerate ostile regimului.
Pentru a încerca să evite un caz de persecuție politică neprielnic pe plan internațional regimului Ceaușescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu, un dosar de drept comun pentru posesia a 17 dolari. El a fost arestat în septembrie 85 și a fost închis într-o celulă cu doi deținuți de drept comun, care au primit ordin să exercite acte de violență asupra lui.
Inginerul Gheorghe Ursu a murit după mai puțin de două luni de detenție, în urma bătăilor primite de la ofițerii de securitate, dar și în urma agresiunilor din partea celor doi deținuți de drept comun. Procurorii militari au stabilit că cei doi ofițeri au exercitat acțiuni represive și sistematice asupra lui Gheorghe Ursu, acțiuni care au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață.
Până acum trei persoane au fost condamnate în acest caz, Tudor Stănică, pe atunci șeful Miliției din Capitală, Mihai Creangă, adjunctul său, și Marin Clită, unul din cei doi colegi de celula ai disidentului.
Tudor Stănică, nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după 10 ani, iar deținutul de drept comun Marin Clită a ieșit din pușcărie după nouă ani pentru bună purtare, în prezent el este din nou în penitenciar unde execută o condamnare de 14 ani pentru crimă primită în Danemarca.