Iazul de decantare de la Boșneag, "o problemă juridică"
Ministrul Attila Korodi spune că încălcarea normelor comunitare de mediu în cazul iazului de decantare de la Boșneag este o consecinţă a tergiversării procesului de privatizare.
Articol de Radiojurnal, 17 Octombrie 2014, 08:35
Încălcarea normelor comunitare de mediu în cazul iazului de decantare de la Boşneag, în judeţul Caraş-Severin, este o consecinţă a tergiversării procesului de privatizare la combinatul Moldomin, de la Moldova Nouă - afirmă ministrul mediului, Attila Korodi.
În prezent, iazul este aproape abandonat şi reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic, care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu.
"Impuls pentru autorităţile române să-şi clarifice legislaţia în domeniu"
Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar ministrul mediului a precizat pentru Radio România Actualităţi că acţiunea ar trebui să fie un impuls pentru autorităţile române să-şi clarifice legislaţia în domeniu.
"Iazul de decantare este o problemă juridică, este în insolvenţă compania care-l are în proprietate. Legea insolvenţei e foarte ambiguă, pentru că nu precizează foarte bine responsabilităţile de mediu. Pe de altă parte, avem un proces de privatizare care nu s-a finalizat mai mult de doi ani de zile, din cauza incertitudinii juridice de la Moldomin.
"Statul român, prin Ministerul Economiei, n-a reuşit să rezolve această problemă şi într-un fel, această presiune din partea Comisiei Europene e de bun augur, pentru că arată cât de important este ca fiecare instituţie, pe managementul deşeurilor, trebuie să-şi facă treaba", a spus Attila Korodi.