Iaşiul - "capitală istorică", Alba Iulia - "capitala Marii Uniri"
Deputaţii au adoptat un proiect de lege prin care Iaşiul este declarat capitală istorică a României, iar Alba Iulia capitala Marii Uniri.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Noiembrie 2018, 13:17
În Parlament se fac ultimele pregătiri pentru şedinţa solemnă de la ora 14:00, convocată pentru celebrarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Şedinţa solemnă a Parlamentului va debuta cu intonarea Imului naţional al României. Primul care va susţine o alocuţiune este şeful statului, Klaus Iohannis.
De altfel, preşedintele şi-a devansat programul vizitei oficiale în Franţa pentru a participa astăzi, în plenul Parlamentului, la această şedinţă solemnă. Vor susţine apoi discursuri preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române.
Reprezentanţii grupurilor parlamentare vor susţine, de asemenea, alocuţiuni în plenul Parlamentului în limita a 7 minute. La eveniment au fost invitaţi să participe şi foştii preşedinţi ai României, membrii Guvernului şi şefii misiunilor diplomatice de la Bucureşti.
Sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe, printre alţii, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice.
Astăzi, în plenul Camerei a Deputaţilor a fost adoptat un proiect de lege prin care municipiul Iaşi este declarat capitală istorică a României, iar Alba Iulia devine, pe baza documentului, capitala Marii Uniri.
Proiectul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare, iar în expunerea de motive iniţiatorii subliniau că în acest an centenar trebuie instituită o recunoaştere morală a oraşelor care, prin elitele sale, au contribuit la realizarea celui mai important proiect de ţară al românilor: marea unire.