Hoţii cibernetici, "răpesc şi senzaţia de siguranţă"
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a precizat că infractorii cibernetici reţinuţi joi pretindeau că sunt membri ai armatei americane, folosindu-se de încrederea în armată a poporului american.
15 Iulie 2011, 10:55
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, vineri, la o conferinţă comună a DIICOT şi IGPR, că destructurarea celor trei grupuri infracţionale acuzate că au păgubit în jur de 1.000 de persoane cu aproximativ 20 de milioane de dolari este rezultatul unor ani de muncă susţinută.
Mark Gitenstein a precizat că infractorii cibernetici pretindeau că sunt membri ai armatei americane, folosindu-se de încrederea în armată a poporului american.
"Ei ne răpesc nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă", a spus Gitenstein, subliniind că faptele sunt cu atât mai grave cu cât comerţul electronic evoluează.
Potrivit diplomatului american, destructurarea reţelelor sunt rezultatul unor ani de muncă susţinută, fiind punctul culminant a zece ani de colaborare între autorităţile române şi cele americane.
Aproximativ 50 de persoane dintre cele 90 faţă de care s-a început urmărirea penală în acest caz au fost reţinute pentru fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.
Ele urmează să fie prezentate, vineri, instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Cele 50 de persoane au fost reţinute în urma descinderilor şi audierilor desfăşurate joi.
Anchetatorii au stabilit că în perioada 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, suspecţii au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line.
Procurorii DIICOT, în documentarea informativ-operativă a cauzei, au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.