Hidrologii instituie cod portocaliu de inundaţii
Avertizarea vizează judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor, unde, până miercuri după-amiază se pot produce inundaţii locale.
Articol de Bogdan Mihai, 22 Iunie 2010, 12:41
Hidrologii au instituit cod portocaliu pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor, unde de marţi dimineaţă până miercuri după-amiază se pot produce inundaţii locale.
Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), codul portocaliu a fost instituit pe râurile din bazinele hidrografice Someşul Mic, în aval de staţia Apahida şi pe afluenţii Nadaş, Borşa, Gadalin, Lonea, respectiv pe afluenţii de dreapta ai Şomeşului - Almaş, Agrij, din judeţul Cluj, Crasna, din judeţele Sălaj şi Satu Mare, precum şi pe cursul superior şi afluenţii Crişului Repede, din judeţele Cluj şi Bihor.
De asemenea, hidrologii au instituit cod galben pe cursul superior şi afluenţii Someşului Mic, pe Barcău, pe cursurile superioare ale Begăi şi Timişului, pe Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Motru, Gilort, pe Jiu în sectorul Filiaşi-Răcari, pe afluenţii Oltului inferior, precum şi pe afluenţii din zona de deal şi munte ai Argeşului şi Prahovei, care traversează judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş şi, respectiv, Prahova.
Avertizările cod portocaliu şi galben au intrat în vigoare marţi, la ora 10.00, şi sunt valabile până miercuri, la ora 16.00, pe râurile vizate putând să se producă scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundatii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de atenţie.
Inundaţiile au afectat deja mai multe judeţe
O femeie a fost găsită moartă în curtea locuinţei sale din localitatea Apahida, judeţul Cluj, unde apa ajunsese la un nivel de circa 60 cm, informează purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Adnana Ilieş.
Tot în judeţul Cluj, un tânăr este dat dispărut după ce a fost luat de ape, iar 14 familii sunt izolate.
Zeci de gospodării din mai multe comune ale judeţului Cluj au fost inundate luni în urma ploilor torenţiale care au totalizat cantităţi de până la 80 de litri pe metrul pătrat, iar apa a intrat în case, beciuri, curţi şi grădini şi a provocat chiar alunecări de teren.
"Au fost inundate şase gospodării în satul Brăişoru, unde apa a intrat în curţi şi grădini. Au murit înecate şi mai multe animale şi păsări de curte, găini şi porci.
"A fost afectat şi un drum comunal şi au apărut alunecări de teren în intravilanul satului Sâncraiu, astfel încât am fost nevoiţi să limităm traficul greu. Un pod în satul Domoş şi două podeţe din Sâncrai au fost afectate", a spus Poka Andrei, primarul comunei Sâncraiu.
În judeţul Prahova, cel mai afectat de inundaţii este oraşul Comarnic, unde torentele scurse de pe versanţi au inundat cinci locuinţe de pe strada Podu Vârtos.
Tot la Comarnic, circulaţia pe DN 1 a fost îngreunată din cauza aluviunilor de pe carosabil, pompierii intervenind cu motopompe pentru degajarea apei, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Raluca Vasiloae.
În judeţul Alba, aproximativ 150 de subsoluri, pivniţe şi curţi au fost inundate, în oraşele Ocna Mureş şi Aiud, precum şi în comuna Unirea, în urma precipitaţiilor puternice care au măsurat până la 70 de litri pe metrul pătrat.
Şi în Sălaj, opt localităţi au fost afectate de ploile abundente şi de căderile de grindină din noaptea de luni spre marţi, cel mai afectat fiind municipiul Zalău, unde nivelul apei a trecut de trei metri pe Valea Zalăului.
Potrivit prefectului judeţului Sălaj, Alexandru Vegh, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în localităţile Buciumi (95,3 litri pe metrul pătrat), Jibou (68,2 l/mp), Vârşolţ (65,8 l/mp), Zalău (62,6 l/mp) şi Meseşeni (53 l/mp).