Guvernul, sub lupa FMI
Reprezentanţii coaliţiei de guvernare s-au întâlnit cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, pentru a evalua modul în care România a îndeplinit obligaţiile din programul macroeconomic.
Articol de Angela Bârgoan, 30 Iulie 2009, 09:56
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional a declarat că România şi-a respectat, în primul semestru al acestui an, angajamentele de natură fiscală şi bugetară, inclusiv deficitul bugetar agreat.
În noul context economic însă, ministrul finanţelor a precizat că va avansa, în cadrul discuţiilor, ideea de majorare a deficitului bugetar, datorită scăderii veniturilor din economie. Atât Gheorghe Pogea cât şi primul-ministru au mai subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă că banii de la FMI vor merge integral la BNR. Aceşti bani nu vor fi utilizaţi pentru proiecte de infrastructură şi nici pentru cheltuieli de personal, a precizat Emil Boc.
BNR este cea care gestionează, dar şi rambursează cele 13 miliarde de euro, a declarat Emil Boc. "Niciun român nu plăteşte nici un cent, nici un leuţ dobândă pentru banii pe care îi returnează Banca Naţională la FMI. Banca Naţională îi împrumută pentru consolidarea rezervelor valutare ale ţării, în condiţiile în care ei îşi diminuează rezervele minime obligatorii" spune premierul.
"Această sumă de bani va compensa rezervele valutare şi, evident, tot ei (BNR) vor returna banii către FMI", a mai precizat Emil Boc. "Cele cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană este tot ceea ce ia guvernul din pachetul de împrumut", a subliniat şeful executivului.
Până astăzi însă, România nu a cheltuit nimic din această sumă. Prima tranşă, de 1,48 de miliarde de euro a intrat luni şi urmează să fie cheltuită pentru susţinerea balanţei de plăţi.