Guvernul "sprijină pe deplin activitatea DNA şi ANI"
Cele două propuneri pentru conducerea Parchetului General şi cea a Direcţiei Anticorupţie ar putea fi prezentate săptămâna viitoare, a anunţat premierul Victor Ponta.
29 Martie 2013, 13:50
Premierul Victor Ponta, care este ministrul interimar al Justiţiei, a declarat, la plecarea de la Congresul Avocaţilor, că e posibil să anunţe săptămâna viitoare cele două propuneri pentru conducerea Parchetului General şi cea a Direcţiei Anticorupţie.
După cum transmite redactorul Radio România, Mădălina Verman, spre deosebire de procedura anterioară, va fi vorba despre propuneri de nume, formulată în urma discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu şi CSM, şi nu despre un proces elaborat de selecţie.
Victor Ponta a precizat, la conferinţa cu privire la Strategia Anticorupţie a României, că executivul sprijină pe deplin activitatea Direcţiei Anticorupţie şi a Agenţiei de Integritate, dar consideră necesare unele schimbări.
"Sprijin propunerea ANI, nu o facem noi, ci o face ANI, de a codifica şi de a spune foarte clar care sunt situaţiile în care un demnitar sau un funcţionar se află în incompatibilitate sau în conflict de interese. Am discutat cu secţia de procurori a CSM, inclusiv cu domnul Morar, care a condus atâţia ani DNA-ul, şi aştept de la dânşii decongestionarea atribuţiilor", a spus premierul.
Politicieni "care nu au înţeles nimic din încercarea de reformare a justiţiei
Preşedintele Traian Băsescu i-a criticat pe politicienii care ar crede încă în influenţarea justiţiei.
Prezent, dimineaţă, la Congresul anual al avocaţilor, preşedintele a pledat pentru o schimbare de mentalitate şi a arătat că ar cunoaşte personal astfel de politicieni.
Traian Băsescu a declarat că există politicieni care încă mai cred că justiţia se face cu influenţă şi consideră că aceştia nu au înţeles nimic din încercarea de reformare a justiţiei.
Şeful statului a subliniat că politicul trebuie să înţeleagă faptul că justiţia, cu cei trei piloni ai ei - judecător, procuror şi avocat - este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă, pentru că, în caz contrr, omul de rând ar putea crede să se pot obţine decizii favorabile în justiţie chiar atunci când nu are dreptate.
"Eu nu ştiu un dosar care să fi fost făcut la comandă. În schimb, ştiu foarte mulţi politicieni care cred că se mai poate interveni în dosare în justiţia din România. Aş spune aici, în faţa dumneavoastră, că, dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţii cuiva, această restanţă este la politicieni", a spus preşedintele.
În replică, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, consideră că afirmaţiile şefului statului sunt grave şi aşteaptă explicaţii de la acesta.
"S-a făcut referire în discursul preşedintelui la intervenţii pe care oamenii politici le fac pentru a opri dosare din justiţie şi ăsta e un lucru foarte grav. Mă bucur că procurorul general adjunct era în sală şi aştept să se sesiseze cu aceste aspecte, şi domnul Băsescu să dea explicaţii, o dată - cine sunt acele persoane, care sunt dosarele vizate, de ce nu a făcut public imediat ce s-au întâmplat aceste aspecte, că bănuiesc că nu s-au întâmplat aseară", a afirmat Tudor Chiuariu.
Preşedintele României a mai spus că desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare şi a adăugat că cei care sunt responsabili de acest lucru trebuie să aleagă oameni valoroşi profesional, capabili să ducă înainte misiunea Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi nu să o negocieze cu politicienii.