Guvernul se pregăteşte să adopte scrisoarea către FMI
Din declaraţiile politicienilor de până acum rezultă că prea multe schimbări la document nu se vor aduce în şedinţa de guvern de miercuri, chiar dacă există presiuni privind aplicarea unor modificări.
Articol de Oana Bâlă, 25 Mai 2010, 19:27
Guvernul va definitiva miercuri conţinutul scrisorii de intenţie către FMI prin care se va angaja la o serie de măsuri de austeritate.
În ultima săptămână au avut loc mai multe runde de negocieri cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii organizaţiilor de pensionari şi de studenţi.
Cu toate acestea, din declaraţiile politicienilor de până acum rezultă că prea multe schimbări la document nu se vor aduce în şedinţa de guvern de miercuri.
Asta deşi chiar şi o parte din membrii coaliţiei s-au declarat în favoarea unor modificări, cum ar fi menţinerea pensiei minime la 350 de lei.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a infirmat în cursul zilei o informaţie apărută de dimineaţă conform căreia pensiile mici ar scăpa de scăderea cu 15%. Prin urmare, potrivit ministrului, toate pensiile vor fi reduse.
A rămas în picioare şi scăderea salariilor bugetarilor cu 25%.
Preşedintele a avut consultări cu reprezentanţii arcului guvernamental
Măsurile de austeritate au fost şi tema consultărilor de marţi între preşedintele Traian Băsescu şi grupurile parlamentare care susţin actuala putere, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile altele decât cea maghiară.
Democrat-liberalii au fost cei care au deschis seria consultărilor cu preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul dezvoltării regionale, Elena Udrea, a declarat la finalul întâlnirii că nu s-a stabilit nicio modificare în conţinutul scrisorii de intenţie convenită cu FMI şi a adăugat că atât şeful statului, cât şi parlamentarii PDL, au prezentat puncte de vedere în cadrul consultărilor.
"Au fost opinii ale colegilor parlamentari şi am convenit că este un moment dificil, dar dacă reformele nu se iau acum, dacă toate aceste măsuri nu se iau astăzi vom fi în situaţia în care la 1 ianuarie 2011 nu vom putea plăti deloc nici salarii şi nici pensii", a spus Elena Udrea.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a subliniat că parlamentarii Uniunii au susţinut la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu ideea ca pensiile mici să nu fie reduse.
"În ceea ce priveşte cifrele, am fost de acord că ele nu pot fi modificate şi anume reduceri în cazul cheltuielilor salariale cu 25%, în cazul pensiilor 15%, dar în interiorul acestor cifre noi am fost de părere că, de exemplu, în cazul pensiilor, am putea găsi soluţii prin care pensiile mici să nu fie scăzute", a explicat Marko Bela.
Purtătorul de cuvânt al UNPR, Valeriu Steriu, a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă susţine în continuare menţinerea pensiei minime garantate.
"Grupul parlamentarilor independenţi are în primul rând, ca prioritate să susţină faptul că nu se va scădea pensia minimă garantată de 350 de lei, deci este aspectul pe care preşedinte Marian Sârbu l-a transmis preşedintelui Traian Băsescu şi este principalul argument pe care îl susţinem vizavi de paşii următori care vor fi, angajarea guvernului şi mai departe, ceea ce înseamnă posibila moţiune de cenzură", a spus Valeriu Steriu.