Guvernul României "nu cere derogări de la FMI"
România nu a solicitat FMI derogări, astfel încât Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, să accepte încheierea cu succes acordului, spune ministrul Liviu Voinea.
Articol de Sorin Moţatu, 13 Iunie 2013, 20:21
România nu a solicitat derogări din partea instituţiei financiare, astfel încât Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, să accepte încheierea cu succes a acordului.
Guvernul este în grafic şi speră ca până la acea dată să respecte toate angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, afirmă ministrul-delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"Nu este vorba de nici o prelungire peste luna iunie şi nu este vorba despre ratarea vreunei ţinte. Pe lângă multe angajamente de intensităţi diferite avem cinci criterii principale care se numesc, în limbajul Fondului, acţiuni prealabile, fără de care nu intrăm în boardul Fondului.
"Acestea sunt: 1. privatizarea 15% din Transgaz - s-a făcut în luna aprilie; 2. selectarea consultantului pentru privatizarea a 15% din Complexul energetic Oltenia - s-a făcut în luna mai;
"3. reducerea arieratelor Administraţiei locale la 300 de milioane de lei - când, la 31 mai, nu vom avea datele finale decât săptămâna viitoare; 4. reducerea arieratelor la nivelul administraţiei centrale la 20 de milioane de lei - aceeaşi situaţie, datele finale le avem săptămâna viitoare, când le vom comunica Fondului; 5. selectarea unui câştigător pentru privatizarea CFR Marfă, termen limită 21 iunie - până acum s-au făcut paşii necesari în această direcţie, pe 21 iunie vom comunica Fondului dacă s-a îndeplinit acest criteriu" spune Liviu Voinea.
România nu a ratat nicio ţintă în ceea ce priveşte acordul cu Fondul Monetar Internaţional a declarat, joi, Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget.
Potrivit acestuia, politica Fondului este că nu se face publică scrisoarea decât după discuţiile din board.