Guvernul propune scăderea TVA cu 6 procente până în 2018
TVA ar urma să fie de 20 % de la 1 ianuarie 2016 şi 18 %, din 2018, se arată în proiectul noului Cod fiscal prezentat azi de ministrul finanţelor, Darius Vâlcov.
Articol de Angela Matei, 18 Februarie 2015, 19:11
Guvernul propune, ca Taxa pe Valoarea Adăugată să se reducă, până în 2018, cu 6 puncte procentuale, în două etape.
De la anul, TVA ar urma să fie de 20 %, iar de la 1 ianuarie 2018 - 18 %.
Este una din principalele prevederi incluse în proiectul noului Cod fiscal - prezentat azi, în primă lectură, de ministrul finanţelor.
Documentul conţine şi alte importante modificări de taxe şi impozite - de la scăderea cotei unice sau a contribuţiilor la asigurările sociale, până la eliminarea accizelor la anumite categorii de produse sau a impozitelor pe construcţii şi maşini agricole.
Plata contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor de sănătate va deveni obligatorie din 2016 pentru toate persoanele care realizează venituri, însă vor exista reduceri şi în cazul acestor contribuţii.
CAS scade, din 2017, de la 10,5 la 7,5 procente la angajat şi la 15,8 la 13,5% la angajator.
Ministrul finanţelor, Darius Vâlcov a precizat că măsura are în vedere reducerea presiunii fiscale şi participarea pe piaţa muncii cu forme legale.
"În primul rând, sistemul românesc de impozitare a muncii acţionează ca un factor descurajator. Astăzi, aproximativ 73% plătim taxe asimilate unui angajat", a spus Darius Vâlcov.
Potrivit proiectului şi cota unică de impozitare ar urma să scadă, din 2019, de la 16 la 14%.
Ministerul Finanţelor propune în noul Cod fiscal şi o reducere a accizelor, începând de anul viitor, la carburanţi cu 16 până la 20%, iar la băuturi spumoase cu peste 70%, în timp ce pentru produse, precum cafea, bijuterii, autoturisme de peste 3 mii centimetri cubi şi ţiţei din producţia internă, acciza este eliminată.
La capitolul "Eliminări" se mai încardrează impozitul pe dividente şi impozitul de construcţii.
În ceea ce priveşte taxele locale, aici vorbim despre supraimpozitare.
Aceasta poate ajunge până la 500% în cazul clădirilor şi terenurilor neîngrijite sau a loturilor agricole nelucrate timp de doi ani.
Decizia va aparţine autorităţilor din teritoriu, care vor putea stabili taxele, ţindând cont de necesităţile bugetare locale.
În total sunt peste 600 de modificări şi completări în Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, pe care Guvernul le-a propus astăzi.
Documentele vor fi supuse dezbaterilor timp de o lună, se vor solicita avizele ministerelor, apoi proiectul va fi trimis Parlamentului - a anunţat premierul Victor Ponta.
El speră ca Legislativul să le aprobe până la sfârşitul actualei sesiuni şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.