Guvernul, patronatele și sindicatele au discutat variante de reducere a cheltuielilor bugetare
Așa-numita ordonanță 'Trenuleţul' cu măsuri pentru stoparea creşterii cheltuielilor statului ar urma să fie adoptată în şedinţa de guvern de luni.
Articol de Andrei Şerban, 28 Decembrie 2024, 17:16
La Palatul Victoria s-au încheiat discuţiile pe marginea Ordonanţei de Urgenţă care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public. La ele au participat premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor care fac parte din Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Surse politice spun că liderii coaliţiei de guvernare au stabilit că așa-numita ordonanţă 'Trenuleţul' va conţine măsuri pentru stoparea creşterii cheltuielilor statului pentru anul viitor.
Liderii sindicali consideră că îngheţarea salariilor înseamnă scăderea veniturilor bugetarilor, iar patronatele sunt de părere că Executivul va reuşi să scadă deficitul bugetar, anul viitor, dacă va aplica măsurile cuprinse în document.
Reporter: Reprezentanţii sindicatelor consideră că îngheţarea salariilor bugetarilor şi celelalte măsuri care sunt prevăzute în ordonanţa 'Trenuleţul' înseamnă, de fapt, o reducere a veniturilor acestora pentru că ei nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare şi pentru zilele de sâmbătă şi de duminică pe care le vor lucra.
Despre voucherele de vacanţă, soluţia de compromis este următoarea: angajatul care doreşte un voucher de 1.600 de lei trebuie să acopere 800 lei din salariul său. Dacă nu va da aceşti bani, nu va primi voucherul.
Patronatele au spus că sunt mulţumite cu soluţia de mijloc găsită pentru vouchere de vacanţă, pentru că iniţial se dorea eliminarea completă a acestora.
Reprezentanţii lor au mai spus că intenţia Guvernului de a reduce cheltuielile este bună şi dacă se vor ţine de ceea ce promis, s-ar putea să scadă deficitul bugetar, dar problema este că guvernanţii nu au pus de fiecare dată în practică ce au promis.
Printr-un comunicat de presă, Executivul a anunţat că prin ordonanţa 'Trenuleţul' vrea să reducă cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, adică cu un procent din PIB şi, în paralel, să îmbunătăţească viaţa românilor şi să menţină investiţiile.
În ceea ce priveşte pensiile, discuţia va avea loc cu ocazia formării bugetului de anul viitor. Variante luate în discuţie în acest caz: acordarea unui ajutor financiar pentru pensiile mici şi medii sau creşterea pensiilor în a doua parte a lui 2025.
De asemenea, se vor majora indemnizaţiile pentru văduvele de război, veterani şi invalizi.
Liderii coaliţiei au mai stabilit ca bugetul să fie adoptat într-o sesiune extraordinară a Parlamentului de luna viitoare.
Şi tot luna viitoare, dar în prima săptămână, Guvernul va adopta hotărârea care stabileşte datele pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Acestea ar putea să fie 23 martie, primul tur, şi 6 aprilie, al doilea tur.