Guvernul "nu va schimba legea electorală prin ordonanţă de urgenţă"
Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că răspunderea modificării modului de organizare a alegerilor locale trebuie să revină Parlamentului.
Articol de Titus Iordan, 01 Februarie 2016, 18:19
Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat că nu va modifica legea privind organizarea alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă sau prin asumarea răspunderii.
"O ordonanţă de urgenţă ar fi un gest de forţă", a spus premierul la finalul unei sesiuni maraton de discuţii cu liderii principalelor partide parlamentare.
"Modificarea legii alegerilor locale trebuie asumată de o majoritate politică, în Parlament", a adăugat prim-ministrul, care a precizat că nu va accepta ca Guvernul să devină instrumentul politic al niciunui partid.
Dacian Cioloş a mai spus că nu îi este încă foarte clar ce îşi doresc partidele politice în acest moment şi a catalogat majorităţile acestora în parlament drept "volatile".
Partidele nu se înţeleg pe tema alegerilor locale
Premierul a avut astăzi consultări cu liderii partidelor parlamentare pe subiectul unei eventuale reveniri la alegerile în două tururi de scrutin pentru aleşii locali şi, apoi, a fost la Cotroceni, la întâlnirea de lucru săptămânală cu preşedintele Klaus Iohannis.
Cu ce argumente au mers reprezentanţii partidelor la întâlnirea cu prim-ministrul transmite redactorul RRA Andrei Şerban.
PNL susţine că trebuie garantat principiul majorităţii şi, din acest motiv, trebuie ca primarii să fie aleşi în două tururi de scurtin, şi nu într-unul singur, cum prevede legea acum.
"Este în interesul unei legitimităţi sporite a primarilor. Deci, principiul majorităţii este un principiu democratic fundamenal", a apus deputatul liberal Ludovic Orban.
PSD nu vede niciun motiv care să justifice modificarea legii electorale cu două luni inaintea alegerilor.
Liderul partidului, Liviu Dragnea a admis totuşi că un viitor parlament ar putea să discute despre alegerea primarilor în două tururi.
"O analiză pe care o poate face eventual noul parlament, care va veni încărcat cu o nouă legitimitate şi niciun caz să creăm un precedent atât de periculos încât cu două luni înainte de alegeri să se modifice sistemul electoral", a afirmat Liviu Dragnea.
Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, crede că modificarea legii ar reprezenta un pericol pentru stabilitatea politică din România.
"Nu suntem de acord, deci, cu modificarea legislaţiei. Ar fi un semnal foarte periculos pentru societate şi pentru modul de acţiune al guvernului", susţine Călin Popescu-Tăriceanu.
Mişcarea Populară se pronunţă pentru două tururi de scrutin.
Liderul ei, Traian Băsescu, crede ca legea trebuie modificată prin iniţiativă legislativă parlamentară sau asumarea răspunderii guvernului.
"Din punct de vedere democratic, asumarea răspunderii nu are vicii, de genul ordonanţei de urgenţă. Dacă se adoptă această variantă, atunci reforma electorală trebuie dusă până la capăt", a spus fostul preşedinte al României.
Şi senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSRO, vrea alegerea primarilor în două tururi, în timp ce UNPR susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.